• tångsafari

Res på tångsafari bland havets grönsaker

SAFARI. Under havsytan finns ett helt bortglömt skafferi, fyllt av nyttigheter som tång och alger. Många av de alger som idag importeras från andra sidan jordklotet, finns att plocka på den svenska västkusten. Gratis, nyttigt och hållbart. Och framför allt gott. Tången är fullspäckad med vitaminer och mineraler, och lika nyttig för utsidan som insidan. Tång ligger dessutom helt rätt i tiden då vi allt mer lägger närproducerat, raw food och grönt på tallriken.

Nya företaget Catxalot, med säte i Grebbestad, satsar på tång. De anordnar workshops, tångsafaris och håller föredrag på temat.

– På våra tångsafaris lär vi ut hur du själv kan plocka tång och använda den.  Tång har blivit en delikatess samtidigt som det är fritt att gå ut och plocka för alla, säger Linnéa Sjögren, en av grundarna tillsammans med Jonas Pettersson.

Catxalot plockar även tång och säljer till restauranger och butiker. Och tång som tång, skulle man kanske kunna tro, men nej. Catxalot plockar runt tio olika arter, exempelvis blåtång, knöltång, sockertång, havssallat och rörhinna, och alla är olika.

– Havssallaten har stora blad som påminner om isbergssallat. Äter du den rå smakar den bara lite salt, men torkad går den mer åt skaldjurshållet. Sockertång får däremot mer renodlade toner av umami, säger Jonas.

Det var ett stort intresse för mat, hav och paddling som ledde företagets grundare till Grebbestads stränder. Linnéa Sjögren är uppvuxen i Hamburgsund och har ett stort intresse för mat. Jonas Pettersson kommer från Skåne, är utbildad dykarinstruktör och hängiven fiskare. Båda har studerat marinbiologi och är extremt nyfikna på vad som växer i havet.

 

Catxalot står tångguidningar och matlagningskurser, kombinerat med kajakpaddling, på programmet. Passar dig som är nyfiken på delikatesser eller kanske bara på att utforska det dolda skafferiet. Kolla in på hemsidan för mer information, där du också hittar recept och annan inspiration.

Taggar: | | | |