• Retro vinylspelare från Crosley som omvandlar dina LP-skivor till digitala filer. M;usikgadgets

  Retro vinylspelare från Crosley som omvandlar dina LP-skivor till digitala filer.

 • Inte tålamod nog att lära dig ett instrument? Smarta gitarren Jamstick lär dig på nolltid! Med inbyggda sensorer ser den hur du placerar fingrarna och ger direkt feedback! Musikgadgets

  Inte tålamod nog att lära dig ett instrument? Smarta gitarren Jamstick lär dig på nolltid! Med inbyggda sensorer ser den hur du placerar fingrarna och ger direkt feedback!

 • Högtalaren Prizm förstår dig. Den lär sig ditt humör, dina vanor och vilken musik du gillar, och gör sedan allt för att göra dig lycklig. Musikgadgets

  Högtalaren Prizm förstår dig. Den lär sig ditt humör, dina vanor och vilken musik du gillar, och gör sedan allt för att göra dig lycklig.

 • öppnar för vem som helst att bli sin egen musikproducent genom att använda en iPhone eller iPod Touch som hjärna. Musikgadgets

  Artiphon öppnar för vem som helst att bli sin egen musikproducent genom att använda en iPhone eller iPod Touch som hjärna.

Teknikspaning: 9 smarta musikgadgets

TEKNIK. Minns du tiden när ett kassettband med blandmusik höll dig nöjd och glad i ett halvår? Hur du inte hade minsta betänklighet mot att köpa en CD för 150 kronor, fast du bara gillade två av låtarna? Innan du köpte billig musik på iTunes, som du på något mirakulöst sätt sedan lyckas föra över till en iPod och insåg att nu – nu kan tekniken inte gå längre. Tills du hörde talas om Spotify, som du av principskäl aldrig skulle använda då du blev sur över att behöva en inbjudan.

Ändå står vi här i en konstant ström av uppkopplade musikgadgets, trimmade med sensorer, svävande högtalare och annat hokus pokus som faktiskt driver samhällsutveckling och öppnar för en inkluderande musikscen – även om det kan få vem som helst att känna sig amish på vägen.
Men misströsta icke, vi guidar dig!

Våra tre favoriter

1. Den empatiska högtalaren
Prizm är blåtandshögtalaren som gör allt för att göra dig lycklig. Och, inte utan anledning, en av vinnarna av prestigefulla CES Innovation Award i Las Vegas tidigare i år. Prizm förstår dig. Den smarta pyramiden lär sig vilken musik du gillar, och så fort du kommer in i rummet spelar den en skräddarsydd repertoar samlad från alla dina spellistor. Prizm kan även läsa av ditt humör, om du hoppar över en låt du inte gillar eller lyssnar på en specifik sång just på fredagar, anpassar sig högtalaren efter detta. Bäst av allt: om en vän kommer på besök spelar den istället musik som ni båda gillar (förutsett att vännen också är ansluten).
De första exemplaren släpps under våren 2016 via “invite only”.

2. Den melodiska mobilen
Smartphone-musiker, se hit! Här är teknikprylen som förvandlar din iPhone till ett piano, trummor, fiol, lap steel-gitarr, och i princip vilket annat instrument som helst. Artiphon, som utsågs av Time Magazine till en av 2015 års bästa uppfinningar, representerar en ny kategori kreativ teknik. Enheten öppnar för vem som helst att bli sin egen musikproducent genom att använda en iPhone eller iPod Touch som hjärna. Du kan göra egna beats, blanda musik och spela in låtar. Enheten har ett inbyggt, uppladdningsbart batteri, sex strängar, BMR-stereohögtalare och en inbyggd 30 watts förstärkare – för den som vill ägna sig åt högljudd gatumusik eller klubbframträdanden. Går att förbeställa och når marknaden under våren 2016.

3. Den pedagogiska gitarren
Jamstick, en trådlös smartgitarr, ska lära dig allt hen kan! Ett pedagogiskt verktyg med riktiga strängar och band, som kopplas till dina smartphone-enheter och är kompatibel med hundratals program, däribland appen för interaktiva gitarrlektioner. Med avstamp i statistik, som visar att  90 procent av de som börjar på gitarrlektioner slutar under det första året, har Jamstick tagits fram för att undervisa på ett helt nytt (och betydligt snabbare) sätt. Mycket tack vare inbyggda sensorer som ser hur du placerar fingrarna, och direkt visar dig på skärmen till din enhet, vilket ger omedelbar feedback för motivation. Enheten låter dig arbeta självständigt och lära i din egen takt, och nu har flera skolor börjat använda enheten inom musikpedagogik. När du lärt dig spela på jamsticken kan du nämligen direkt översätta kunskaperna till att behärska en traditionell gitarr.

Och ytterligare några godbitar:

4. Den skickliga skivspelaren. Crosleys vintage-elektronik lämnar ingen oberörd, spana in Crosley Executive som har tre hastigheter och omvandlar dina LP-skivor till digitala filer – vinylspelaren har aldrig varit snyggare!

5. De lyxiga läderlurarna. Plågsamt snygga hörlurar från Pryma, inspirerade av läderväskor och bälten.

6. Den jammande jaguaren. Jaguarnyllet Electro-Luminescent Mask, 2016 års svar på glow sticks, reagerar på rytmer och rejvar järnet i takt till musiken.

7. Den leviterande ljudbollen. Maglev MOXO X-1, en magnetisk, svävande högtalarboll a la R2D2.

8. Det hjälpsamma headsetet.  I världens första headset med 3d-ljud, Jabra Intelligent, håller sensorer reda på hur du rör dig (tekniken används även för att underlätta synskadades vardag).

9. Den vokalistiska vanten. Framtidsspaning: På Kickstarter hittar du just nu Remidi T8, en MIDI-kopplad handske med åtta tryckkänsliga sensorer som låter dig skapa musik – enbart med din hand.