Tak från Tesla generar el och avundsjuka blickar

ELDRIVET. Sydafrikanske entreprenören Elon Musk – mest känd som upphovsman till lyxelbilen Tesla – fortsätter sitt värv med att elektrifiera världen med hjälp av hållbar elproduktion och batterier. Nu riktar han blickarna – både bildligt och bokstavligt – mot hustaken.

Ett av problemen med att få folk att installera solkraftpaneler på sina hus, har varit att de sett rent utsagt förjäkliga ut – och absolut ingenting som stilmedvetna Teslafans har velat byta ut sitt enkupiga vintagetegel mot.

På håll ser de nya panelerna ut som vilka vanliga takpannor som helst, kanske lite snyggare. De görs i fyra utföranden och använder samma teknik som sekretessfilter för datorskärmar. Från sidan ser de ogenomskinliga ut men framifrån är glaset transparant och släpper in ljus till de underliggande solcellerna, vilket innebär att taket framstår som helt solitt från gatunivå.

Enligt Musk är glasmaterialet i det närmsta okrossbart. Det har bättre hållbarhet än klassiska tegelpannor och plåttak, men i Teslas företags-DNA värderas design som bekant lika högt som innehåll. Estetiskt tar det nya taket sjumilakliv jämfört med de gamla svartlila glasschabraken som kanske funkade på ett anonymt kontorshus, men knappast på en gammal grosshandlarvilla eller retrostylad funkiskåk.

Produkten ska finnas tillgänglig under 2017 och pris ska enligt uppgift vara jämförbart med ett vanligt tak.