• Thando Hopa

    Thando Hopa har nu blivit förebilden hon själv aldrig hade som ung. Foto: Bruce Cantrell.

  • Thando Hopa

    Thando Hopa i Gert Johan Coetzee för höst/vinter 2016. Foto: Nick Boulton, hår och makeup av Lyn Kennedy.

  • "Nu ser jag världen som en större plats", säger Hopa om modellivet. Foto: Justin Dingwall

Thando Hopa ger konformismen fingret

MODE. 26-åriga Thando Hopa vill bli den förebild hon aldrig hade. Med sin kritvita hy förändrar hon den fyrkantiga synen på skönhet i modevärlden, och albinism i världen i stort.

 Hudfärg är något av det som mänskligheten tycks ha allra svårast att släppa. Vi vill dela in i tydliga grupper, tillhöra eller inte tillhöra. För Thando Hopa är hudfärg en ovanligt knepig fråga men istället för att låta hudfärgen styra henne, så har hon bestämt sig för att använda den som ett verktyg för att skapa nya mönster av verkligheten. För de flesta är hon den sydafrikanska världsmodellen med albinism, men modellandet är bara ett sätt för Thando att bli den förebild för andra hon själv aldrig hade som liten. Egentligen är hon jurist, med drömmar om författarskap.

– Jag blev scoutad av couture designern Gert Johan Coetzee. Han kom fram och frågade om jag ville ställa upp på en plåtning, och eftersom vi kom fram till att vi båda ville vidga begreppet skönhet så ställde jag upp.

Svartkonst
I länder som Burundi och kanske främst Tanzania ses albinism som häxkonst och det händer fortfarande att barn med sjukdomen lemlästas och att deras kroppsdelar säljs på svarta marknaden som skydd mot ondska. P3 Nyheter rapporterade förra året om en häxdoktor som åkte fast för sina brott, där han kunde tjäna upp till en halv miljon kronor för de kroppsdelar han tillskansat sig. Allt för avsaknaden av pigment.

Albinism är en genetisk pigmentstörning som kan drabba vem som helst, var som helst i världen. Bristen på pigment gör huden extremt ljus och extremt känslig för sol, och många lider av grovt försämrad syn. I djurvärlden kan man se röda ögon på individer med albinism, men det gör man aldrig bland människor. Det finns också olika grader av tillståndet, och man påverkas olika beroende på i vilket klimat man bor. Här i norr är det lättare att smita undan solens vassa strålar, medan det på kontinenter som Afrika kan vara mer eller mindre omöjligt. För Thando Hopa innebar det under uppväxten att hon fick ge upp sina tankar om vad hon skulle ha på sig, och gömma sig under en stor solhatt, solglasögon och långa ärmar. Och de andra barnen burkade reta henne.

– De brukade skandera ”vit!” i kör, och det gjorde ont. När jag blev äldre kunde jag skratta åt det och se ironin i det och idag gör det mig detsamma, säger Thando.

Identitetskrock
För Thando var ordet vit ett skällsord, något som skavde och gjorde ont. Hennes identitet som svart kvinna har även efter barndomen krockat med omvärldens bild av en svart kvinna, men de flesta vet snabbt vilket fack de ska placera henne i.

– Jag låter mitt hår vara naturligt, och även om det är vitt, är det stort och ulligt så det avslöjar mig, säger Thando.

Thandos bilder sprids över världen och hon har fått den plattform hon sökte. Hon tar bara modelluppdrag hon verkligen gillar och har bestämt sig för att studera vidare inom juridiken, och att utveckla skrivandet. Men hon tror på modevärlden som en plats för attitydförändringar,  eftersom den är så formbar. Och hennes modellande har inte bara gjort henne till en förebild för andra, den har även förändrat henne själv.

– Nu ser jag världen som en större plats.

Namn:  Thando Hopa
Ålder 26 år
Bor: Sydafrika
Gör: Modell och Jurist
Varför: För att vara den förebild för unga med albinism, som hon själv aldrig hade som ung
Dröm: Författare

Mer info:
World Albinism Alliance

Taggar: | | |