Boende

Vill du bo i ett hem som är designat att dö?

Den här veckan sjösätter vi en ny kategori i Sapir. Under OPINION vill vi ge plats åt landets skarpaste hjärnor och vassaste pennor, för att driva viktiga frågor och debatter mot en mer hållbar framtid. Vi startar där vi står: med Sapirs creative director Erik Lindvall, som brinner för innovativ design.

STRÖMMAT BOENDE. Många av oss betalar mer för musik idag än för 15 år sedan, trots att vi inte äger den. Strömmad musik har skapat ett nytt sätt att konsumera musik som med råge har visat sig överväga upplevelsen av det materiella ägandet av musiken. Förändringen har skett från ägande till upplevelse.

Inte för att vi måste utan för att en obegränsad tillgång till musik erbjuder oss mer som musikkonsumenter. Detsamma kan såklart sägas gälla för andra digitala medier. Det är med andra ord inte budbäraren som är grejen, utan innehållet.

Jag skulle vilja utföra ett tankeexperiment; Låt oss göra en parallell med bostäder och hur vi lever.

Tänk om vi hade virtuella strömmar av saker som materialiserades ett kort tag och som var riggade med förhöjda upplevelser skräddarsydda just för dig? Precis som musik eller film görs idag. Att vi kunde återskapa vårt hem, varje dag, med objekt som är designade att dö?
Eller om vi byggde bostäder med kort livslängd där unika saker som pool, boulebana, trädgård eller cykelverkstad byttes ut med jämna mellanrum.
Det låter galet javisst, men det tyckte många om strömmad musik också i början.

Ompröva ordet kvalitet
Med detta perspektiv skulle ett system av tillfälliga boupplevelser kanske kunna utgöra ett attraktivare alternativ till det permanenta boendet som vi så hett eftertraktar idag. Just för att det med sin tillfällighet har möjlighet att erbjuda en konstant ström av nya upplevelser. För ordet tillfälligt behöver inte förknippas med billigare, mindre autentiskt, industriellt eller sämre än det permanenta. Och kvalitet betyder inte nödvändigtvis att saker ska hålla länge.

Kvalitet kan lika gärna definiera en upplevelse. Upplevelsekvalitet.

På så sätt kan det tillfälliga betyda en förhöjd upplevelse som möjliggörs just för att den är tillfällig. Till exempel en maträtt eller en EM final. Tillfälligt boende betyder därför inte att vi måste flytta stup i kvarten, utan skulle istället kunna syfta på att själva hemmet var i ett konstant tillstånd av förändring. Med en sådan inställning skulle vi kunna skapa ett nytt system av boende där även möbler och kläder är designade att dö, och finns i ett slutet kretslopp.

Det tillfälliga förtjänar därför bättre status; när det erbjuder en möjlig lösning för bostadskrisen samtidigt som det skapar ett individuellt anpassat boende med oändliga möjligheter – där vi inte äger något, men kan uppleva allt!