kod

Tjejer som gör business av kod

KOD. Sandra Hindskog och Hanna Pettersson, med bakgrunder inom design och marknadsföring, kände sig begränsade av att inte själva kunna programmera och äga hela utvecklingsprocessen. De bestämde sig helt enkelt för att ta saken i egna händer och lära sig koda. Då föddes också tanken på att det nog var fler som kände samma sak.

De gick ut med en förfrågan på Facebook för att försöka dra med sig några kompisar på kodningsläger i Spanien. Efterfrågan var långt över förväntan och blev starten till organisationen Tjejer kodar, som idag ordnar kurser och kodresor. Tanken är att ge kvinnor en ingång till en hittills mansdominerad bransch.

Sedan starten har hundratals svenska tjejer gått utbildningar på läger i bland annat London, Barcelona och Berlin.  Organisationen har samarbetat med en rad startups som Izettle och Paradox och bara i år räknar man med att utbilda 1000 tjejer i webb, app och spelutveckling.

Grundarna Sandra Hindskog och Hanna Pettersson har tagit nya initiativ på senare tid och driver numera även pop up-skolan Technigo som erbjuder anpassade intensivutbildningar i webbprogrammering till både privatpersoner och företag – för både män och kvinnor.