• tom dixon

    Designikonen Tom Dixon tycker att ordet design är urvattnat och att design egentligen inte finns.

  • Tom Dixon

    På dagarna skapar Tom Dixon vackra ting åt våra hem. På nätterna drömmer han om sin undervattensfabrik, där möbler sakta växer fram ur luftföroreningar.

  • Tom Dixon har tagit fram en metallram som ska få möbler att växa fram i havet med hjälp av luftföroreningar.

Tom Dixon, en undervattensfabrik och ickedesign

INREDNING. I onsdags öppnade världens största mötesplats för skandinavisk design, Stockholm Furniture and lightfair. Den brittiske designikonen Tom Dixon är där och för Sapir berättar han om drömmen om möbler som växer under vattnet.

Den brittiske designern Tom Dixon är hett eftertraktad under mässans första hektiska dag och får ta pauserna när de erbjuds. Hans ljusstakar och taklampor har gjort honom känd över hela världen och fått inredningstidningarnas redaktörer att falla pladask. Han är allas darling, trots att han kallas rebellen i designvärlden. Han som gör som han vill och inte bryr sig om utbildningar eller ramar.

– Jag har ingen formell utbildning och det gör nog att jag är fri i tanken och inte formad av andra. Jag har undervisat designstudenter och tycker att det är en ganska kritisk och fyrkantig miljö. Den skulle inte passa mig. Jag skulle inte utvecklas där, säger han.

Din berättelse
Om bara ett dygn reser han till Indien för att titta till en fabrik. Han hävdar att han inte har något kontrollbehov, ändå har han full insyn i alla led och gör allt i eget namn för att kunna kontrollera sitt öde. En ovanlig tillvaro för en designer, och antagligen det som skiljer honom mest från resten av designvärlden. Han skapar ting utifrån sig själv och varje sak har en berättelse att berätta. Men det är först när den som köper grejerna kan väva in sin egen berättelse som det blir en inredningspryl som får ett riktigt värde och blir beständig. Då slänger man inte sakerna, menar han.

– Jag älskar när jag ser att mina saker får ett andrahandsvärde och säljs på till exempel auktion, säger Tom Dixon.

För Tom är design inte bara vackra föremål, det är en hel kedja av events där det finns tusen möjligheter att påverka. Men det är för få som använder design som aktivism idag.

– Jag har haft kontakt med en hel del designers som arbetade på 60-talet och de var mycket mer benägna att använda sin design för att göra skillnad. Vet inte varför egentligen, kanske för att de var socialister, säger Tom. Ingen generation efter dem har samma vilja att göra skillnad.

Undervattensfabrik
Tom har gjort flera projekt där sakerna fått stå modell för en större vision. Bland annat gav han bort stolar på Trafalgar Square gjorda av ett material som går att återvinna om och om igen. För att ha råd med projektet gjorde han samma stol i ett betydligt dyrare material och sålde den för en stor summa pengar. Och så drömmer han om möbler som växer i vattnet, gjorda av luftföroreningar.

– Jag har tagit fram en metallram som suger åt sig kalcium. Den tar in koldioxid från atmosfären och binder det till sten som formas runt ramen. Efter något år har en möbel vuxit fram, berättar Tom.

Metoden är inte färdig och den skulle inte vara särskilt effektiv som den ser ut just nu. Men det skulle förändra vår syn på hur saker kommer till, och vad som kan vara en möbel. Dessutom skulle den gynna haven och rensa luften, samtidigt som den gav oss vackra möbler att ha i våra hem.

Påhittat ord
Men design finns egentligen inte, hävdar Tom Dixon. Det är ett ord som för det första är påhittat, och för det andra har urvattnats så till den milda grad att det kan betyda precis vad som helst. I och för sig har design ofta hög trovärdighet vilket betyder att du i dess namn kan göra fantastiska saker som gör skillnad, men ordet i sig och i viss mån också ganska mycket av den design som görs, säger inte så mycket längre.

– Det har gett mig en karriär såklart, och det är ju bra. Men jag känner mer för ingenjörskap och hantverk. Jag kommer ju inte från designhållet egentligen. Jag kommer helt enkelt bara från att jag på riktigt älskar att skapa saker, säger Tom.

Vem: Tom Dixon

Vad: Designer som sedan 2002 driver eget märke. Innan det bland annat chefsdesigner på Habitat.

Dixonary: Tom har gett ut en bok där han med egna ord beskriver sina inspirationskällor under de senaste 30 åren. Boken Dixonary hittar du här.
Mer info: tomdixon.net
Taggar: | | | |