• Tom van de beek vid husvagnen

  Här finns plats för nya tankar.

 • Vill man koppla bort arbetet helt och hållet går det bra att hjälpa markägaren med odlingsbäddarna.

 • Husvagnen har tunna, platta solpaneler på ena kortsidan samt på taket.

  Husvagnen har tunna, platta solpaneler på ena kortsidan samt på taket.

 • Plats för gemensam matlagning och annorlunda kafferast.

  Plats för gemensam matlagning och annorlunda kafferast.

 • Med modern teknik finns det inga hinder för att flytta kontoret till ängen.

  Via hemsidan kan man boka in önskade dagar i husvagnen.

 • De långhåriga grisarna bökar runt i skogen bakom ängen.

  De långhåriga grisarna bökar runt i skogen bakom ängen.

 • Tom van de Beek kopplar in datorn för att kolla mailen.

  Tom van de Beek kopplar in datorn för att kolla mailen.

Tom van de Beek – Hollands spinndoktor

INTERVJU. Tom van de Beek är Hollands spinndoktor som får storbanker, prinsessor och mediepersonligheter att hylla urbana bisamhällen, cirkulära ekonomier och husvagnar. Med senaste projektet Kantoorkaravaan ger han oss sin vision om framtiden.

En och en halv timme utanför Amsterdam står den äggformade husvagnen mitt ute på en blomstrande äng. En knölig grusväg binder samman den enkla parkeringen med ängen, och när man väl klivit genom det höga gräset och öppnar dörren är allt man hör en stilla bris. Husvagnen är som en demonstrator för Tom van de Beeks syn på hur samhället borde fungera. Här kan företag hyra in sig för att slippa den vanliga kontorsmiljön ett tag. På taket sitter solpaneler som laddar dator och telefon och med 4G-modemet har du ständig uppkoppling mot mailkonton och information. Kaffet, utsikten över fårhagen och promenaden bort till de långhåriga grisarna får du på köpet.

Driven ecoprenör
Husvagnen har bara funnits sen i april, men tack vare partnerskapet med pionjärer som Interface, Sungevity och ASN Bank, har redan flera stora företag hyrt in sig. Och för någon dag har de tagit sig ut till ängen där husvagnen är placerad just nu.

– Det ger oss trovärdighet att ha våra partners i ryggen och det gör att företag vågar boka in sig i husvagnen. Därmed kan vi också hålla nere hyran för enskilda frilansare som vill låna den för en dag. Det finns ingen anledning att inte jobba i naturen ibland, tekniken gör nästan allt möjligt, säger Tom.

Han kallar sig en ecoprenör. En driven entreprenör med en examen i affärskommunikation som vill ge världen hållbara lösningar. Genom sin stiftelse Tipping Point kommunicerar Tom van de Beek sin övertygelse om att naturen måste in i staden, och människorna måste ut i naturen. Han vill att människor ska se husvagnen som en miniversion av alla de möjligheter som finns. Han är övertygad om att om fler bara kommer ut i skogen och ser att allt ingår i ett cirkulärt system och tas till vara, så kommer fler inse att det är så våra städer och vår ekonomi bör fungera. Och kommer fungera i framtiden, om Toms visioner blir verklighet. Med start-ups, föreläsningar och projekt visar han konkreta lösningar på existerande behov. Som att fler och fler trots allt vill ut i naturen, men inte tar sig dit.

– Jag märkte att många bara är ute i naturen på semestern men egentligen vill vara där mycket mer. Så jag skapade KantoorKaravan, som gör det möjligt att vara utanför staden även på vardagar, säger Tom.

Ekonomiska möjligheter
Utöver Kantoorkaravaan är han initiativtagare och grundare till flera olika projekt där den gemensamma nämnaren är att inspirera till, och kommunicera, nya möjligheter. Tom van de Beek är bland annat, tillsammans med holländska prinsessan Irene, en av tio styrelsemedlemmar i Nature College, han är grundare till det Urbana biodlingsföretaget Love Beeing och skapare av flera vertikala odlingsplatser i Amsterdam. I juni kom boken Duurzaamheid van binnenuit ut i Holland, där tio av landets mest framstående inspiratörer fått ett eget kapitel tillägnat sig, varav Tom var en av dem. För Tom är framtiden redan här.

– Vi måste lära oss att det inte finns någon ekonomi utan ekologi. Och det finns en enorm affärspotential inom den gröna näringen. Med insikten om att ”no waste” är lösningen kan vi skapa en harmonisk plats, säger han.

Namn:  Tom van de beek

Gör: Ecoprenör

Bor: Amsterdam

Vill: Att vi i vår ekonomi och i våra städer ska ta efter skogens cirkulära system
Mer info: tomvandebeek.nl