Niklas Karlsson är trädgårdsmästare på Stiftelsen Rosendals Trädgård. Foto: Katja Halvarsson

Trädgårdsmästaren Niklas Karlsson om vild mat

Vår odlingssäsong kan verka kort – inte alltför sällan pratar vi om det svenska klimatets begränsningar och svårigheter när det kommer till odling. En råvara som vitlök importeras ofta i stora volymer trots att den i själva verket trivs alldeles utmärkt i det svenska odlingsklimatet och kan skördas vid olika tidpunkter, med olika egenskaper till följd. I höstas köpte vi på Stiftelsen Rosendals Trädgård in 200 kg vitlök som planterades ut på spridda håll på friland och i växthus i oktober till december.

Redan i april börjar vi skörda de första färska vitlökarna, vid det laget stora som salladslökar. Då skördar vi också de första vilda växterna. Nässlor, kirskål, löktrav, ängssyra och spansk körvel, varav de flesta med största sannolikhet finns alldeles vilt växande i ett grönområde nära dig.

Oändliga variationer
Den som vill laborera med vitlökens många olika smaker kan lägga klyftor eller hela lökar i en syrefri burk, eller vakuumpåse. Eller kompost för den delen. Låt de ligga varmt och efter 3 månader har vitlöken tagit sig genom den enzymatiska processen och blivit svart. Gott till det mesta, att äta som den är eller mixat med exempelvis brynt smör. Testa dig fram. Den som vill nörda in ytterligare på vitlökens oändliga möjligheter kan ta det ett steg längre. Har du en röklåda i garaget så kan du ge dig på att röka vitlöken. Elda på spånet och lägg i vitlöken, låt den röka så långt som möjligt, några timmar ungefär. Rökigheten gör sig fin tillsammans med det mesta som är salt.

Varför då allt detta tjat om vitlök? Det mest uppenbara skälet är att den såklart är oumbärlig i de flesta kök. Men vitlöken är också underskattad som en råvara som passar vårt svenska odlingsklimat, för oss som odlar professionellt och för dig som vill odla på balkong eller på kolonilott. Framförallt växer den när inte så mycket annat växer och blir den självklara vårprimören som gör att vi kan börja använda egenodlade grödor redan under tidig vår på Stiftelsen Rosendals Trädgårdscafé.

Taggar: | | |