5 snabba med trendexpert Lotta Ahlvar

FEM SNABBA. Gerillaodling, urbanodling, koloniträdgård och balkongodling. Odlingen är hetare än någonsin och det är inte bara på landet och i villaträdgården som den frodas. Men vad beror det på? Lotta Ahlvar är med sina många år i Moderådet en expert på skönhet. Sedan 2014 är hon VD för handarbetets vänner och är därmed även expert på hantverk. Till detta kan läggas hennes karriär som trendexpert. För Sapir berättar hon om urbandodlingen som inte bara var en fluga, framtidens trädgård och varför skönhet är livsviktigt för vår överlevnad.

Vem: Lotta Ahlvar
Gör: VD Handarbetets vänner och trendexpert
Hoppas på: Arv och tradition i föryngring
Mer info: hv-textil.se

1. Viken roll spelar odling och växtlighet i våra stadsrum?
En mycket större roll än vad som någonsin går att utvärdera. Det gröna som finns runt omkring oss är ju det som gör att vi lever. Dels gäller det ju vårt fysiska välbefinnande, men också vårt psykiska. Det är livsviktigt helt enkelt.

2. Vilka trender ser du för storstadsväxterna?
Jag ser att vi har gått igenom en period då vi ätit våra växter, nu börjar vi använda dem till annat också. Medicinalväxter och kulturväxter får ta större plats. Vi odlar för att kunna växtfärga till exempel. Vi är jätteintresserade av att ha en relation till det vi omger oss med och vill veta var saker kommer ifrån. Stilpoängen är ju att ha den där kjolen du både spunnit, vävt, sytt och färgat själv.

3. Vilken roll kommer våra trädgårdar och/eller urbana odlingar spela i framtiden?
Jätteviktiga. Nya generationer kommer förstå och anamma detta mer än nuvarande generationer gör. Det kommer bli mer odlingar framöver tror jag.

4. Hur ser en modern trädgård ut 2030?
Jag tror de kan komma att ha ett visst släktskap med de gamla viktorianska slottsträdgårdarna, med olika kvarter för olika saker. Vinodlingar, äppelodlingar osv. Men såklart med ett modern utryck. Det kommer inte vara banbrytande, men de kommer inte bara vara vackra utan vi kommer använda ytorna. Det behöver inte vara så speciellt, man tager vad man haver. Och vill man ha vackra blommor kanske man väljer sådant som också går att använda på något sätt, som Lin.

5. Spelar skönhet någon roll?
Ja, det gör det verkligen. Det är riktigt viktigt. Man mår ju bra av att titta på vackra saker. Sen är ju frågan vad som är vackert svår. Men när det kommer till arkitektur är ju proportioner, ljus och rymd viktigt till exempel, men det gäller allt. Vad som anses vackert ändras ju över tid, det är inte konstant. Men att vi mår bra av det vi anser vara vackert, det är konstant.

Taggar: | | |