• nyår

    Tiden för hipstermat i blomkrukor är över - "We want plates" lyder de nya slagorden!

  • nyår

    Vi äter småfisk och konservburken ser en otippad ljusning! Foto: Food & Friends

  • Venedig riskerar att påverkas av mycket klimatförändringarna

Trendspaning 2017: Så blir ditt år

NYÅR. Det är äntligen dags att stänga ett omtumlande och oroligt 2016 och öppna ett nytt år. Vi har spanat in de största trenderna du har att vänta 2017, från workleisure till fiskcharkuterier:

Inredningen skiftar färg
Ängsligt lämnar vi det Nordiskt ljusa och fräscha och vågar oss på en mörkare, mer exklusiv palett. Pastellen är död och blågröna nyanser dominerar i dekadenta färgkombinationer. Trendspanarna talar om ett år av verklighetsflykt med fantasifulla detaljer och böljande klängväxter. Koppar och marmor tackar för sig medan lamporna stjäl strålkastarljuset.

Modet flexar
Det var bara en tidsfråga innan Workleisure skulle bli ett begrepp, och den tiden är nu. Plaggen speglar en ny och flexibel livsstil i gränslandet mellan fritid och arbete. Modevåren domineras annars av vitt och gult, regnrocken blir trendig och vi ser ett uppsving för siden.

Maten får en make-under
”Oh Grow up”, lyder rubriken på Food & Friends trendrapport för 2017; en känga till åren av hipsterfiering i restaurangbranschen. Motståndsgrupper som We want plates bildas nu i protest mot påhitt som att servera mat i skor och blomkrukor. Kockeliten står även enade för att rädda haven – genom att uppmuntra oss att äta svårsåld småfisk som sardiner och ansjovis. Fiskcharkuterier är på tapeten och konservburken ser en otippad ljusning.

Resandet anpassar sig efter världsläget
I samband med en ökad oro i världen väljer svenskar trygga klassiker som Spanien, Grekland och Kroatien, medan bokningarna till Turkiet har halverats. De överhängande klimathoten ökar även resorna till destinationer i snabb förändring, “innan det är för sent” som Antarktis och Venedig. På den ljusa sidan spås 2017 bli ekoturismens år, och enligt booking.com väljer mer än en tredjedel mer klimatsmarta resor än under 2016 – Go green or stay home!