• Ett rum, flera funktioner med flexibla lösningar på Zoku smart lofts i Amsterdam. Mikrohem

  Ett rum, flera funktioner med flexibla lösningar på Zoku smart lofts i Amsterdam.

 • Zokus hem/kontor-hybrid och gemensamma ytor är skapade för att ge digitala nomader ett lokalt socialt liv på resande fot. Mikrohem

  Zokus hem/kontor-hybrid och gemensamma ytor är skapade för att ge digitala nomader ett lokalt socialt liv på resande fot.

 • På eftertraktade Manhattan har Carmel Place mött bostadsbristen som stadens första fastighet med mikrohem.

  På eftertraktade Manhattan har Carmel Place mött bostadsbristen som stadens första fastighet med mikrohem. Foto: Cameron Blaylock

 • För att ge en känsla av rymd har arkitekterna bakom Carmel Place ökat

  För att ge en känsla av rymd har arkitekterna bakom Carmel Place ökat "allt utom golvytan", med högre tak och större fönster. Foto: Ollie

 • Bakom soffan: ett sängskåp. Inbyggda möbler och högt placerad förvaring hjälper till att göra en liten yta luftigare. Mikrohem

  Bakom soffan: ett sängskåp. Inbyggda möbler och högt placerad förvaring hjälper till att göra en liten yta luftigare. Foto: Ollie

 • På 10 smarta kvadrat lyckades Tengbom rymma kök, matplats/skrivbord, sängloft, badrum och förvaringsutrymmen. Mikrohem

Uppsving för Mikrohem – Hur litet kan du bo?

DOWNSIZE. Under epitetet Tiny house movement stiger mikrobostäder snabbt som en global trend i trångbodda storstäder. Minimalism är de nya takbjälkarna. För den yngre generationen, hårdast drabbad av den ansträngda bostadsmarknaden, är mikrohem ett trendigt och medvetet alternativ för att minska kostnader, energi och resurser.

För ett drägligt liv i miniatyr följer behov av nya lösningar för compact living – med designutmaningen att inte bli mer compact än living (ingen vill kunna steka sin middag sittandes på sängen). Byggföretag och arkitekter möter nu en ökad urbanisering med smarta planlösningar, bygger på höjden och investerar i gemensamma ytor.

3 mikrohem vi gärna skulle trängas i:

1. Zoku smart lofts, Amsterdam
Nytt flexibelt hotellkoncept för globala nomader, utformat som en hybrid mellan hem och kontor med fokus på socialt umgänge på gemensamma ytor.

2. Carmel Place, New York City
I juni öppnade stadens första bostadshus med mikrohem portarna till 55 loftlägenheter, varav 22 märkta “affordable housing” och flera öronmärkta för hemlösa veteraner. För en känsla av rymd har man skalat upp takhöjd och fönster, samt använt inbyggda möbler med integrerad förvaring.

3. Bokompakt, Lund
Skåne utmanar gamla rigida byggregler med Sveriges minsta studentbostäder, om 10 kvadrat med loft. Bokompakt är AF Bostäders utvecklingsprojekt där hållbara mikroboenden ska sänka studenternas boendekostnader. Företaget skapade rubriker redan 2013 när man lanserade Tengboms studenthus 10 smarta kvadrat på Lunds Universitet.

Hur litet kan du bo?
I Tyskland har arkitekten Van Bo Le-Mentzel tänjt på bekvämlighetsgränserna och byggt sig ett hem, på en kvadrat. Mikrohuset ONE-SQM har både dörr och fönster och går att rulla med sig och att ta fram när behovet av lite egentid uppstår.

Klickvärt
Ta en bildtur genom 10 otroliga mikrohus i Japan, där du även hittar ståtliga Nakagin Capsule Tower i Tokyo – hyr dig en plats i kapseln via Airbnb!

Mikrokoll

Friggebod: Komplementbyggnad på max 15 kvadrat som inte kräver bygglov.

Attefallshus: Minihus på max 25 kvadrat som får användas som permanentbostad. Byggs i direkt anslutning till ditt bostadshus utan bygglov. En tillåten takhöjd på 4 meter gör det möjligt att bygga sovloft.

Mikrohem: Hus och lägenheter i miniformat, från några ynka kvadrat upp mot 30-40, beroende på var och hur många som ska bo inuti. Finns ofta i nyare byggnader med stora delade utrymmen.