framtiden

Vad ska du äta i framtiden?

FRAMTIDEN. Ett piller om dagen håller doktorn borta från magen. Eller hur var det nu? Tillhör du en av de som hellre skulle se att dagens viktiga mål bestod av ett piller, än processen att värma medhavd matlåda eller harva runt  i närområdet på jakt efter värdig lunch? Eller älskar du stunderna vid spisen, med radio, stillsamhet och förhoppningar om en kulinarisk men enkel vardagsmåltid? Oavsett vem du är så har du säkert dina vanor, dina mönster. Såväl inom politiken som i media diskuteras hur dessa vanor kommer se ut i framtiden; vad kommer vi äta? Något måste vi ändra för att inte äta upp planeten. Bokstavligt talat. Men hur ska det gå till? Förändring beror sällan på avsaknaden av alternativ, utan oftare på vår ovilja att ändra ovan nämnda vanor.

I februari skrev The Guardian om den japanska robotfarmen. En salladsfarm som ska drivas nästan uteslutande av robotar. Japans åldrande befolkning i kombination med ett lågt barnafödande har nämligen lett till svårigheter att hitta tillräckligt med arbetskraft för att driva samhället framåt. Robotfarmen ska kunna producera så mycket som 21.000-50.000 salladshuvuden om dagen.

Och minns ni Kurt Van Mensvoort? Den holländske designern vi skrev om tidigare i vår, som tittar på hur vi förhåller oss till det vi äter och hur vi kan tänkas se på kött i framtiden. In Vitro, så kallat labbkött, skulle i Kurts värld kunna bestå av celler från levande djur som inte behöver sätta livet till, men ändå bli en fullgod måltid för köttälskaren. Det skulle kunna betyda att fler kan bli småskaliga bönder där djuren får gå ute, hålla landskapet öppet och leva livet ut. Allt samtidigt som de som vill kan äta kött med ganska gott samvete.

Hur det kommer bli är såklart omöjligt att förutspå, men ett är säkert – det kommer inte handla om att sluta göra allt vi älskar, sluta äta allt vi tycker om. Det kommer handla mer om att tänka nytt, förändra en del och sluta med en del. En del kommer sluta äta kött till förmån för smarta veganska alternativ, medan andra kommer omfamna invitrotrenden. En tredje kommer kanske utveckla storskaliga produktionscykler som varken förstör planeten eller gör levande ting illa. Det är inte slutet som är här, det är bara början på något nytt.

Taggar: | | | |