• Elaine eksvärd

Våga snacka, och gör det snyggt

SNACKA MERA. Vilka samtal undviker du helst? Att låta bli att prata om det som är obehagligt löser sällan problemet. Med Elaine Eksvärds nya bok Vi måste prata lätta lösningar på svåra samtal får du tips och råd på hur du genomför samtalen du fruktar mest. Med tio exempel på de samtal som vi helst undviker, från att tala om för kollegan att hen luktar svett till att göra slut, ger Elaine oss tipsen som kommer underlätta för alla slags samtal framöver.

Elaine Eksvärd är retorikexpert, föreläsare och författare med egna retorikbyrån Snacka Snyggt. Hon har debatten som levebröd. 2016 blev hennes bok Medan han lever hyllad som en av årets viktigaste böcker. I boken berättar Elaine om hur hon som liten blev sexuellt utnyttjad av sin pappa.

Med sina ord vill hon förändra världen, och lära oss att göra detsamma. Hon bedriver samhällsdebatt via sociala medier, sina böcker och sin blogg. Med det icke vinstdrivande bolaget Tre ska bli noll jobbar hon och Patrik Sjöberg hårt för att minska antalet sexuellt utnyttjade barn i varje skolklass – från tre, till noll. Till exempel har hon skrivit Förskolebrevet, ett brev som ger alla föräldrar möjligheten att bidra till debatten genom att själva skicka brevet till sin förskola eller sin kommun. På så sätt kan vi få igenom strukturella förändringar som faktiskt gör skillnad.

Men allt börjar med att vi måste prata, även om det som är knepigt.