Vandra

Cykla med Hundraåringen

STADSSAFARI. Sommaren är äntligen här! Istället för att sitta bundna vid skrivbord kan vi ägna dagar åt att flanera fritt. Men ibland vill man ändå ha ett mål, och varför inte kombinera promenaden med lite litteratur- eller arkitekturkunskap?! Sapir tipsar om sträckor som ger mer än kaloriförbrukning.

Våra 5 favoritvandringar:

1. I Lisbeths fotspår
Författaren Stieg Larssons deckarserie gjorde global succé med karaktärerna Mikael Blomqvist och Lisbeth Salander. Böckerna har redan sålts i 63 miljoner exemplar världen över! Tvåtimmarsvandringen som Stadsmuseet anordnar går hela sommaren och tar dig till olika platser på Södermalm där handlingen i böckerna och filmerna utspelar sig: Mikael Blomkvists bostad, tidskriften Millenniums kontor, Lisbeth Salanders lyxlägenhet i närheten av Mosebacke och många andra miljöer.

2. I hundraåringens hjulspår
Om du inte läst boken (eller sett filmen) om Allan Karlsson, Hundraåringen som klev ut genom fönstret och försvann, gör det! Sedan kan du bege dig till Eskilstuna och uppleva Allans äventyr via en cykeltur och trampa cirka 100 km och upptäcka fler sevärdheter på vägen, såsom Arsenalen i Strängnäs, Gripsholms slott, Ångfartyget i Mariefred och Mälsåkers slott. Om du inte vill binda fast dig till just hundraåringens led finns andra cykeläventyr att inspireras av på Sweden by bike.

3. I Strindbergs målande bildspråk
Skriv in 13 augusti i kalendern redan nu för att ta båten från Strömkajen mot Kymmendö. Det är nämligen denna ö som August Strindberg kallade Hemsö i sin berömda bok Hemsöborna. På Kymmendö guidar Anita Persson dig så att du får vandra och uppleva skärgården från Augusts ögon. Ta gärna med dig badkläder! Och om du råkar vara upptagen just den dagen i augusti kan du få andra av hans böcker levandegjorda i Stockholm. Vad sägs om exempelvis Röda rummet, som till stor del utspelar sig på Södermalm?

4. I Stockholms arkitektur
Sommarvandra med Stadsmuseet och byggnadsantikvarie Eva Larsson – och lär känna Stockholms olika arkitekturstilar. För en hundralapp får medföljare gå från medeltid fram till idag, och få grepp om hur idéer och ideal har format staden. Äger rum två dagar under sommaren, den 7 juli och den 15 augusti.

5. I skulpturernas Djurgården
Vill du stoltsera med lite skulpturkunskap på dejten och briljera medan ni ”spontant” spatserar runt på Djurgården i Stockholm? Boken om skulpturmöten innehåller en karta med fem olika förslag till skulpturvandringar på egen hand! Läs även Sapirs Kulturkick på promenaden för tips!