• urinoar

    Nu är det snart slut på “les pipis sauvages”, att kissa i det fria, i Paris.

  • urinoar

    Namnet Le Uritrottoir är en ordlek med franskans namn för urin och trottoar.

Varsågod, slå gärna en drill

NÖDLÖSNING. Bristen på offentliga toaletter i städerna kan mynna ut i gatukiss och en oönskad lukt av asfaltsurin. Där är de flesta överens. Men blommor och gräs mår bra av urin, och i Paris har man slagit slå två flugor i en smäll. Le Uritrottoir är en offentlig planteringslåda som även fungerar som en urinoar.

Det må vara en av världens mest romantiska städer, men Paris har ett stort och illaluktande problem, det kissas för mycket på gatorna. Men tack vare franska designbyrån Faltazi kan den oönskade odören snart vara ett minne blott.

Företaget bestämde sig för att se gatukissandet som en kreativ utmaning och designade en snygg och stilren blomlåda, som vid första ögonblicket drar blickarna åt sig på grund av den vackra blomsterprakten, men som i själva verket också är en urinoar – och dessutom producerar kompost.

Le Uritrottoir är en så kallad torr urinoar, som på så vis också är vattensparande, och är en del av Faltazis Ekovore-projekt, vars mål är att använda design för att minska på avfall eller i största mål förvandla avfallet till en ekologisk biprodukt.

När du lättar på trycket i blomlådan rinner urinen ner genom en tratt till underdelen av lådan, som är fylld med hö och sågspån. Det blir sedan till kompost, som sedan kan användas som gödsel på fält och åkrar. Nu testas de första blomstrande urinoarerna på Paris tågstation Gare du Nord, tanken är att de också ska fungera som mobila toaletter på musikfestivaler.