• Läs på om vattenodling innan du sätter igång, så har du större chans att lyckas med dina växter. plantor

  Läs på om vattenodling innan du sätter igång, så har du större chans att lyckas med dina växter.

 • I odlingssetet Krydda, från Ikea, får du allt du behöver för att få igång din hydroponiska odling. plantor

  I odlingssetet Krydda, från Ikea, får du allt du behöver för att få igång din hydroponiska odling.

 • Njut av din hemma-odling, som i stort sett sköter sig själv när du väl har sått och vattnat med näringslösning. plantor

  Njut av din hemma-odling, som i stort sett sköter sig själv när du väl har sått och vattnat med näringslösning.

 • Handgjord odlingslåda i trä, från Hemmaodlarna. plantor

  Handgjord odlingslåda i trä, från Hemmaodlarna.

 • Miniatyr-växthuset Grow består av två delar, där den övre delen har en pip och kan användas för att vattna plantan i den undre delen. plantor

  Miniatyr-växthuset Grow består av två delar, där den övre delen har en pip och kan användas för att vattna plantan i den undre delen. 

Växtvärk, nej tack

HEMMAODLING.  Om du saknar gröna fingrar kan hydroponisk odling vara något för dig. Med hjälp av flytande näringslösning – och helt utan jord – växer dina plantor under tiden du softar i soffan.

När dina grannar gräver, påtar, rensar och beskär kan du enkelt klicka hem ett färdigt inomhusväxthus från nätet –eller kanske testa en odlingssten? Här är Sapirs jordfria odlingsfavoriter och andra must-haves för en avslappnad hemmaodling.

1. HärodlatHemmaodlarna är en ideell förening vars mål är att sprida kunskap om grönsaksodling, oavsett hur och var man bor. Grundarna saknade vackra odlingslådor för vattenbruk, så de skapade en egen som de säljer i sin butik och på nätet.

2. Kryddkraft – Ikea är snabba på trender, även när det gäller vattenodling. I deras sortiment hittar du allt från lådor, lampor, till ställningar och fröer, bland annat den smarta odlingslösningen Krydda.

3. Läs och lär – Handboken som alla vattenodlare behöver läsa – Hydroponics for Everybody – av William Texier – är en verklig odlingsbibel med allt ifrån fakta till inspiration.

4. Lätt som en plätt – Med nätbutiken Wexthusets odlingsstation, kan du få igång en egen mini-odling hemma, i vanliga jordkrukor. Stationen har växtbelysning och är anpassad för mindre ytor. Supersnygg, praktisk och enkel att använda.

5. Klasklart – Växthuset Grow, i munblåst glas, är designat av Caroline Wetterling, och är en perfekt present till den som gillar att odla men inte har så mycket tid. Ge bort den som den är, eller förbered grönskan genom att sätt ett skott i glaskrukan innan du ger bort den.

6. Stensäkert – I odlingsstenen Stenhuggardrottningen, gjord i kalk, strör du helt enkelt frön i stenens fåror och vattnar med sprayflaska – sedan börjar det grodda. Stenen kan också användas som grytunderlägg och finns på Betonggruvan.

Mer odlingsinspiration hittar du här.


Är hydroponisk odling ekologisk?
Nej, inte riktigt – för att en produkt ska få kallas för ekologisk i handeln krävs det att den ska ha odlats i jord. Men använder du ekologiska frön och gödningsmedel, får du växter och grönsaker utan gifter. Så ur den synvinkeln kan man säga att det är det. Dessutom är det ett resurssnålt odlingssätt som kan användas året om.

 

Taggar: | | |