• retuna

 • retuna

 • retuna

 • retuna

  Retuna erbjuder även konferenslösningar för företag.

Veckans guru gör guld av sopor – möt Anna Bergström

RECYCLEMANIA. Retuna är himmelriket för alla second hand- och vintageälskande shoppingsugna. Här finns allt från återbrukade blomkrukor, vinyl, kläder, prylar och möbler. När du blir shoppingtrött finns gott ekologiskt fika och när du ska hem kan du passa på att ge cykeln en uppfräschning i verkstaden. Här finns det mesta som en vanlig galleria kan erbjuda och kunderna älskar det. Vad är hemligheten? Hur får man människor att vallfärda till Sveriges första återbruksgalleria ? Centrumchef Anna Bergström har svaret.

Namn:  Anna Bergström

Gör: Centrumledare för ReTuna, utanför Eskilstuna

I butikerna: Allt från blommor till kläder, möbler och elektronik
Mer info: retuna.se

 

 1. En återbruksgalleria, vad är det?
  Ett köpcentrum, som vilket annat köpcentrum som helst, fast med helt andra produkter! Vi har tio butiker med secondhand, upcyclade och återbrukade produkter. En del butiker har även nya saker, men då med hög miljöcertifiering. Vi är ett alternativ till den vanliga kommersiella handeln med ett brett utbud av möbler, sportartiklar, kläder, inredning, leksaker och dataprylar.
 1. Den ligger ju inte riktigt i Eskilstuna utan en bit utanför, trots det har den närmare 700 besökare per dag. Hur ser framgångsreceptet ut?
  Vår framgång är hållbar handel och att vi erbjuder våra kunder att göra smartare inköp, de vill förmodligen vara med och rädda jorden lite grann. Och spara pengar. Hos oss är kombinationen en succé. Dessutom kan man göra sig av med eventuellt avfall eller lämna in saker i vår depå Returen. Där tar vi emot saker andra inte längre vill ha, som efter hantering och behandling kommer ut till försäljning i butik igen.
 1. Är återbruk ett sätt att spara, eller tjäna pengar?
  Såklart både tjänar man (alla hyresgäster som driver en kommersiell hållbar handel) och sparar (alla våra kunder) pengar. Och miljö. Tillsammans gör vi färre nya avtryck på moder jord och på det viset är vi med och bevarar vår boplats. Till lägre priser än att köpa nytt.
 1. Vilka planer har ni för gallerian framöver? Ska konceptet till exempel spridas till andra kommuner?
  Vårt uppdrag finns i Eskilstuna men vi ser oss gärna som inspiration för andra städer, kommuner och länder. Vi kommer ju inte klara uppdraget att rädda jorden själva, vi måste alla hjälpas åt. Och det gör vi genom fler ”Retunor”.
  Planen vi har framöver är att bygga en klimatdestination. Vi vet att detta behövs och är framtidens sätt att bedriva handel. Vi måste ta med fler verksamheter och utveckla vårt koncept så vi har ekologiska och hållbara alternativ till alla våra inköp, hur vi turistar och aktiverar oss. 
 1. Hur ser det ut om 20 år?
  Vi hoppas kunna bli självförsörjande på alla material. Tyvärr säger statistiken att våra inköp är nya och håller ungefär 6 månader, sen är vi beredda att slänga och köpa nytt. I Eskilstuna hoppar vi över momentet att slänga och lämnar i stället in det till oss igen. Sen gör vi om, fixar till eller reparerar och tar ut det till försäljning. Igen och igen. Det är cirkulär ekonomi.