• Efter bara tre år som vegan har Maximillian lyckats skapa en restaurang utan kött, som även köttätare älskar. Restaurang

  Efter bara tre år som vegan har Maximillian lyckats skapa en restaurang utan kött, som även köttätare älskar.

 • Veganmat som du aldrig har ätit den förr. Restaurang

 • "Veganismen kommer expandera, det kommer jag se till. Jag har jättestora planer."

 • The Plant rustar för framtiden på Södermalm i Stockholm. Restaurang

  The Plant rustar för framtiden på Södermalm i Stockholm.

 • Maximilllian har ett tydligt mål: han ska förändra världen, en bit i taget. En dag kommer alla att vara veganer. Restaurang

  Maximilllian har ett tydligt mål: han ska förändra världen, en bit i taget. En dag kommer alla att vara veganer.

 • Restaurang

 • Restaurang

  Maximilllian har framgångskonceptet klart för sig, och det ligger i råvaran.

Vegankocken som lockar köttätande foodies

RESTAURANG. Alla ska bli veganer, som ibland äter kött, fisk och mejeriprodukter. Det är kända vegankocken Maximilllian Lundins mission. Och han är fast besluten att lyckas.

Det skramlar rejält i luren när jag får tag på Maximillian Lundin. Han står mitt i disken efter lunchruschen på sin restaurang, The Plant, på Södermalm i Stockholm. Efter bara tre år som vegan har Maximillian lyckats skapa en restaurang utan kött, som även köttätare älskar. Dit man går för att käka veganmat som man aldrig har ätit den förr.

– Det är många som kommer hit och äter och säger att det finns en framtid i den här maten. Att det är något helt annorlunda mot vad de ätit tidigare, säger han.

Med ett förflutet som kökschef på en av Stockholms mest populära restauranger för vegetarisk mat, Hermans, och några år på ekologiska matkasseföretaget Årstiderna, har Maximilllian framgångskonceptet klart för sig. Det ligger i råvaran. En kliché i kocksammanhang, det är ju vad alla säger. Men för Maximillian är det verkligen allt. Han är trött på substituten som veganismen dras med, protein som ska efterlikna kött men bara blir bleka kopior och som knappast får någon att konvertera till en köttfri tillvaro. Eller att bli fri från kött, som Maximillian upplever det.

– Det är en ganska bra polarisering av vad jag brukade äta, och vad jag äter idag. Jag var duktig på kött. Kunde allt om att slakta, möra och hänga. Nu fokuserar jag på aminosyror och stärkelsebanor istället. Jag behöver inte tänka på om det är dåligt för miljön, eftersom jag vet att det bara är positivt. Det känns väldigt skönt.

Bara dumheter
Den veganska maten dras med riktigt konstiga missuppfattningar, menar Maximillian. Att den inte smakar någonting. Att man inte får i sig proteiner. Att man får näringsbrist. Att man inte kan träna. Att man blir undernärd. Många väljer att tro på myten istället för sanningen, även om det finns en massa information om hur det faktiskt är. Men Maximilllian har ett tydligt mål: han ska förändra världen, en bit i taget. En dag kommer alla att vara veganer. Och frågan om varför man är vegan kommer bytas ut mot frågan om varför man äter kött.

– Kött kommer bli som rökning, köttätare kommer att hamna i det icke populära gänget. Veganismen kommer expandera, det kommer jag se till. Jag har jättestora planer. Vill inte avslöja något nu, men det kommer, säger han.

Och det är lätt att förstå att han menar allvar. Han har hunnit bilda sig en uppfattning om sakernas tillstånd inom jordbruket, sett hur hela kedjan fungerar, starta en restaurang och bli en av Stockholms kanske mest kända vegankockar. Till The Plant kommer man inte bara för att äta vegansk mat. Hit kommer man för att käka en riktigt bra burgare, som bara inte har animaliska produkter i sig. Och restaurangen i Ringen på Södermalm i Stockholm är bara början.

– Det kommer att finnas ett The Plant på lika många ställen som det finns ett Seven eleven eller ett Pressbyrån. Större eller mindre ställen där man kan få stora och små mål, och varor man kan köpa med sig hem och laga själv.

Stora mål, mycket jobb. Men det finns inget han hellre gör, och han ser att The Plant kommer att ha en klar delaktighet i hur vi tänker på måltider i framtiden.

– Ska jag ha all den här kunskapen och INTE göra något? Den verkligheten finns inte riktigt.

Vem: Maximillian Lundin
Gör: Äger och driver restaurangen The Plant i Ringen Centrum, Skanstull, Stockholm
Vill: Förändra bilden av köttfri kost, och därmed förändra världen
Mer info: Hemsida

Taggar: | | | |