• Molly Nutley

    Musikal är ett häftigt sätt att bemöta tunga frågor på, säger Molly Nutley.

  • Molly Nutley

    “Can you hear me?” heter planschen till föreställningen, skapad av Maja Lindén.

”Vi måste lära oss att prata”

KÄRLEK. Skådespelaren Molly Nutley är just nu aktuell med musikalen Det syns inte på Playhouse i Stockholm. En musikal om att inte må bra och om att vilja bli omtyckt. Och om bubblorna vi lever i, där vi inte pratar med varandra.

Vem: Molly Nutley
Gör: Skådespelare
Kuriosa: Dotter till kända filmparet Helena Bergström och Colin Nutley

 

Ett skämt som får hela salongen att gapskratta, en sång och en dans och sen; PANG. En dialog om något riktigt tungt. Om hjärnspöken, tankar om självsvält och självförakt. En musikal är det perfekta sättet att ta upp svåra ämnen på, tycker Molly Nutley. För när du öppnar själen med skratt kan även det tunga nå in. Det syns inte är skriven av den ideella föreningen Arts&Hearts. Här lever ungdomar genom sina uploads, de vuxna stressar för att vara närvarande och en åldring spanar in på människorna i bubblan och det kaos och den hysteri som utspelar sig där.

Prata om det som inte syns
Molly Nutley spelar en av tjejerna i gymnasiegänget. Tillsammans med sitt gäng visar hon publiken hur livet i skolan och hemmet ser ut för en 16-åring. Stressen över skoluppgifterna, vännerna och kärlekar. Och Molly vet hur det känns när hjärnspökena tar över. Under sin gymnasietid fick hon själv hjälp med att komma iväg till en psykolog, trots att hon skämdes för det. Att gå dit var ju ett bevis på att något var fel på riktigt.

– Jag skämdes, men så fort jag förstod hur otroligt skönt det var att bara få prata med någon som lyssnade, så försvann skammen.

Vi måste prata mera. Det är Mollys budskap och ambition inte bara med sin medverkan i musikalen, utan i stort. Hon driver på, tvingar sin omgivning till förändring genom att prata, prata, prata. Om allt. Om PMS, om psykisk ohälsa, om det som är obehagligt och skrämmer, om livet. För gör vi inte det så normaliseras det aldrig, vilket får det obehagliga att verka ännu mer obehagligt. Och när rädsla får ligga och jäsa i mörkret, växer den. Och rädsla paralyserar. Det som kan tyckas vara det lättaste i världen, att öppna munnen och snacka, kan till slut bli det som står i vägen för oss att nå dit vi vill. Att rädda världen, bygga ett hus, byta jobb, bli kär eller bara njuta av en middag.

– Jag tycker att det skulle vara obligatoriskt för alla skolungdomar att gå till en psykolog en gång i månaden. Om alla var tvungna att göra det skulle det inte vara något konstigt. Då skulle vi kunna fånga upp de som är på väg att må riktigt dåligt, säger Molly. Vi måste helt enkelt börja prata om det som inte syns.

Bubblan
Musikalens grundtes är att vi alla bara vill bli omtyckta för de vi är. Men kanske tror vi att det bara är de roliga och snygga delarna av oss själva som kan bli omtyckta? För sociala medier har fått oss att vilja bli älskade inte bara av familj och vänner, utan av så många som möjligt. I jakten på likes lägger vi upp perfekta bilder från våra perfekta liv, regisserade av samtiden snarare än av oss själva.

– Det finns en press på att ha det perfekta livet. Och titta på perfekta liv, säger Molly Nutley. Men strävan efter det perfekta är ju inte på riktigt. För det finns inte. Vi måste prata om alla delar av oss själva och lära oss att älska även det som inte är perfekt.

Tillsammans med 8 olika kompositörer, en ensemble på 20 personer och ett fullt band sätts musikalen upp vid 4 tillfällen under oktober. Alla intäkter går till Tjejzonen. Manus är skrivet av Sissela Nutley och Ulrika Larsson, Regisserad av Ulrika Larsson och producerad av Sissela Nutley.

Från och med den första oktober kan du bjuda på konstföremål på Tradera, där all vinst går till Tjejzonen. Håll utkik på Arts&Hearts hemsida för mer info.

Vill du prata med någon?

BRIS

Tjejzonen

Hjälplinjen – Tillfällig psykologiskt stöd

Rädda Barnens Föräldratelefon och Föräldramail

 

 

Taggar: | | | |