pengar

Vi måste prata… om dina pengar

SPARANDE. Vilken är din största klimatpåverkan? Bilen, biffen eller bostaden? Nej ingetdera. Det finns faktiskt något som lämnar mer avtryck än så. Något som är mycket mindre och mycket större på samma gång – dina pengar.

Du gör ditt bästa. Du tar tåget när du kan, eller buss om det går. Du släcker ljuset, sorterar sopor och har skurit ner på köttmiddagarna. Kanske till och med börjat fråga dig själv: ”Måste jag göra den där helgresan till London i år?” För du vet att dina personliga handlingar betyder något. ”Vad skulle alternativet vara?”, tänker du och slänger plasten i rätt soptunna. Och du har rätt – dina val spelar roll.

Men du har en svaghet: Dina pengar. Jo, naturligtvis tänker du på pengar. Du tjänar ganska bra – förhoppningsvis lite mer än du spenderar. ”Kanske är det till och med dags att börja spara lite extra?”. Men om du är anställd någonstans har du troligen redan ett sparande. Nio av tio svenskar har nämligen tjänstepension via sin arbetsgivare men som de inte alla gånger tänker på att de har.

Och här är den riktigt goda nyheten: Ditt pensionssparande kan bli ditt viktigaste bidrag till en bättre värld. Men då måste du veta hur pengarna placerats. För pengar påverkar utvecklingen i världen.

Men avkastningen då?

Hållbart sparande: Snällt? Absolut, men framför allt smart.
Att spara hållbart handlar inte bara om att vara snäll, utan framförallt om att vara smart. I framtiden kommer hållbara investeringar att vara den säkraste vägen till lönsamhet.

Bolag ger oss nämligen vad vi vill ha, de svarar på våra önskningar och behov. När vi vill ha hållbara produkter lönar det sig att leverera hållbara produkter. De säkrar upp sina leverantörsled och integrerar hållbarhet i sina strategier. De vill också vara attraktiva och ha ett gott rykte. Och en sak är säker: Under de kommande åren kommer fokus på bolags hållbarhetsarbete bara att öka. Ett globalt klimatavtal är på plats och en global agenda att förhålla sig till för att sätta världen på rätt kurs. Vinnarna blir bolagen som gör det bäst, något som också kommer märkas i din plånbok genom avkastningen på ditt sparande.

Så om vi tittar in i framtiden. Om 10, 20, 25 år. Hur ser världen ut då? Hur ser ditt liv ut? Om du har en förhoppning om att världen har gått i en bättre riktning, kan det vara skönt att veta att du gjorde ditt bästa och drog ditt strå till stacken. Du sopsorterade – och du sparade hållbart.

Taggar: | | |