tradition
Foto: Unsplash.

Vilken är Sveriges märkligaste tradition?

TRADITION. Midsommarstång, Julskinka, påskkärring, och snapsvisor. Traditioner som man inte har tänkt på kan plötsligt bli viktiga när de hotas att försvinna. Möten med nya miljöer, människor och företeelser kan skapa nya former av traditioner eller ändra de redan invanda. Men är inte alla de här ritualerna egentligen ganska märkliga? Varför äter vi inte julskinka en vanlig tisdag, om vi nu tycker att det är så gott? Och varför kan man inte få sitt godis i ett fint ägg någon annan gång än under påsken? Sapir gick ut på stan och frågade vilken tradition som är den konstigaste vi har!

Linnea Blank, 35, Kungsholmen
Fallossymbolen på midsommar. Jag har just förklarat för mina utländska kollegor hur vi firar, och den där är verkligen märklig. Även om den såklart har långa traditioner. Och att sen dansa små grodorna runt? Det är nästan ännu märkligare.

Hadi, 58, Kista
Det här att det är lite svårt att få kontakt med främlingar. Kanske är folk lite rädda, eller blyga? Det kanske beror på vädret och miljön, för utomlands är många svenskar annorlunda. Och på sommaren blir det skillnad även här i Stockholm.

Sara Andersson, 28, Sundbyberg
Jag läste just om varför det ofta finns flugsvampar med i bilden när man ska illustrera julen. Fick reda på att jultomten är en kvarleva från en Sibirisk tradition, där en schaman åkte ner i rökhålet i hyddorna och delade ut flugsvampar. Om det är sant är det en märklig tradition vi har behållit!

Daniel Drottgren, 31, Sigtuna
Fika! Det är en märklig tradition som bara kostar en massa pengar. Helt klart slöseri med tid.

Monica Sjödin, 63, Vällingby
Näe, vi har inga konstiga alls tycker jag. Jag gillar alla! Men min favorit är julen. Då träffas vi i familjen, umgås och har knytis. Jul utan drama alltså. Det är fint att rymma mörkret.

Hur funkar egentligen Sverige? Kolla in Sveriges Radio P3:s pod Sverige – så funkar det.

Taggar: | |