• vintageguide

  • vintageguide

  • vintageguide

Vintageguide till Nordens roligaste shopping

SHOPPING. Från knubbiga Bumlinglampor anno 1968, till vintage på proffsnivå där fragment av modehistoria hänger prydligt längst väggarna. Den som har tur kan lägga vantarna på sin egen lilla svarta från Coco Chanel, vars innovativa tankar förändrade idealen för 1920-talets kvinnor. Medan modeindustrin strävar efter att bli en mer positiv samhällskraft växer fler hållbara konsumtionstrender fram inom second hand, re-design och vintage.

En segmenterad och växande marknad med enormt trendkänsliga butiker med kunnig personal och ett handplockat, välsorterat sortiment har gjort second hand-shopping till en naturlig del av våra köpvanor. Hit vallfärdar stilsäkra fashionistas likväl som kontorsfolk i jakt på unika fynd och undangömda dyrgripar.

Shoppingsugen? Här hittar du Sapirs vintageguide till de Nordens bästa butiker:

Stockholm: Judits
Noga utvalda plagg, trendsäker personal och en orgie i vintageklänningar.
Hornsgatan 75, Södermalm

Stockholm: Katinka’s
Kreativ blandning av second hand och ny design av återvunna material, många från mindre oberoende designers. Roliga smycken!
Roslagsgatan 21, Vasastan

Göteborg: Pop Boutique
Brittisk vintagebutik med skyhög mysfaktor, till bredden fylld med kitschiga prylar och färgglada retroplagg.
Magasinsgatan 22, Centrum

Göteborg: Kims Vintage
Här är kraven höga på kvalitet och design: från vintageklänningar anno tidigt 1900-tal till exklusiva designerplagg, som bland annat har handplockats på auktion.
Långedragsvägen 28, Västra Frölunda

Malmö: Humana Second Hand
Ett fyndpalats på 200 kvadrat som fylls på med nya varor dagligen – här finns det mesta från Dr Martens till Gaultier. Stort utbud av accessoarer, väskor och skor.
Möllevångsgatan 29 B

, City södra

Köpenhamn: FN.92
Designern och vintagegurun Pauli Tvillings butik, specialiserad på historiska klänningar från 1930-, 40- och 50-talet och ett brett urval av hattar.
Larsbjoernstraede 6, kld. Th

Köpenhamn: Atelier Décor
En av stadens äldsta och mest kunniga vintagebutiker, välkänd inom modebranschen för ett digert utbud av de senaste 100 årens mode och antikviteter.
Rømersgade 9

Helsingfors: Hoochie Mama Jane
Liten men naggande elegant butik med scarfs, bälten, handskar, och fynd från 1900-talets rariteter till 1980-talets axelvaddar.
Agricolankatu 11, Kallio

Reykjavik: Spúútník
Ett mecka för modeälskare med handplockade och ovanliga vintageplagg, och ett stort utbud av manskläder.
Laugavegur 28, Kringlan

Oslo: Velouria Vintage
Trendiga plagg och accessoarer från 50- till 80-tal i en bred blandning från lädershorts till haute couture från Fendi och Hermes.
Thorvald Meyers gate 34, Grünerløkka

Fakta

Second hand:
Alla kläder som har haft en tidigare ägare, behöver inte vara det minsta gamla.

Vintage:
Ofta exklusivare och dyrare än second hand. Även äldre (man brukar säga att det ska vara plagg gjorda tidigare än 1960-tal). Kläderna är ofta i gott skick, och från både unika och välkända designers.
Sopor:
Vi köper ungefär 15 kilo textilier om året, per person, och av dessa hamnar ungefär åtta kilo i hushållssoporna. Allt enligt Naturvårdsverket.
Taggar: | | |