• Holistisk

  Sofia Sjöströms Trappträning och Therese Alvéns Träna tillsammans med familjen är bra böcker att ha i bokhyllan.

 • Holistisk

  Mat i skål är det nya svarta.

Vinterns största hälsotrender

WELLNESS. Hälsoindustrin skjuter just nu i taket. Marknaden omsätter globalt cirka 3,4 triljoner dollar årligen* med kraftig tillväxt. Trötta på hälsohets och fåniga kroppsideal lägger vi ner jakten på den där ultimata lösningen som ska fixa allt, och fäster istället större vikt vid träning och kost utifrån ett holistiskt perspektiv – från spandexmode och ångestgympa till Hawaiifisk.

Vi listar hälso- och wellnesstrenderna att ha koll på vintern 2016/2017:

 1. Ångestgympa och huvudhälsa
  Psykisk hälsa är på tapeten, och blir en naturlig del även i kost och träning. Med insikten om att hälsa inte är lika med att vara smal eller gå ner i vikt, blir träning en fråga om att må bra långsiktigt, både fysiskt och psykiskt. Sporrade av kändisar som Lena Dunham och Kelsey Miller (The Anti-Diet Project) börjar vi prata om träning som hjälp för ångest och depressioner.
 1. Vlogger-effekten
  Youtubeträning fortsätter att expandera. Nya fitnesstjärnor föds på nätet och dominerar på Youtube – där miljontals följer deras träningsvideos och kostråd, läser deras böcker och köper deras egendesignade träningskläder. Vi följer Cassey Ho på Blogilates (tillsammans med 3,2 miljoner andra) men även svenska träningsprofiler är en go-to influencers för pepp utan pekpinnar, däribland Terese Alvén på Spark i Baken och PT-Fia
 1. Krubbet går back to basic
  Bantar-branschen lider men inte vi med den. Nu går trenden från att äta mindre till att äta bättre, från dieter till långsiktiga lösningar. Vi blir mer måna om att välja naturliga livsmedel och äta “rent”, och mer medvetna om hur våra val påverkar miljö och människor.
 1. Hawaii-skålar
  Att äta ute handlar givetvis om rå hawaiiansk fisksallad, Poké, som förutspås ta över sushi-hypen nästa år. (I Stockholm hittar du den på A Bowl: Poke poke, Hawaii Poké och Orange County.) Din fiskskål landar rätt i tiden med trenden “Bowl food”, som just nu exploderar på hippa restauranger (ja; hälsosam frukost, lunch och middag serverad i skål).
 1. Ute är det nya inne
  Gym börjar kännas fasligt ängsliga och vi vågar oss istället utomhus. Vi tränar i trappor (med PT-Fias nya bok Trappträning) och fortsätter vallfärda till utegymmen i parkerna, där Parkour väntas slå stort som träningsform 2017.
 1. Fonda gör comeback
  För inomhusträning svettas vi helst hemma, och i samklang med youtubeträningen gör 1980-talets aerobics en kraftig comeback med dansklasser i allmänhet och benvärmare i synnerhet (bäst är om du kan hitta dina gamla Jane Fonda-VHS).
 1. Det flyter för foodies
  Hypen med smoothies, juicer och superfoods mättas av och soppor tar över som den hippaste flytande födan. Vi fortsätter holistiskt tänk med mat för huden, och vinterns powerdrink är flytande hudvård; beauty shots. Drycker med näringsämnen (zink, probiotika, gurkmeja) som vårdar huden inifrån för att exempelvis ge lyster, boosta kollagen eller motverka acne.
 1. Status-lycra
  Genom att hänvisa till Athleisure (athletic+leisure) blir det fullt acceptabelt att kliva in på kontoret i träningskläder. Företrädesvis i färgglada tights – spandex är de nya jeansen – vilka stretchar sig hela vägen in på röda mattan-invigningarna.

 

LÄS OCKSÅ: Trendspaning: Hotell som rullar och reser

 

*Enligt The Global Wellness Institute
Taggar: | | |