VISIT15 tar konsten till skogen

NOTIS. I Astrid Lindgrens hemtrakter Mariannelund, mitt ute i de småländska skogarna, har det blommat upp ett kulturcenter utan motstycke. Här har samtidskonstnärer från Kina, Norge, Sverige och England samlats för att tillsammans med besökarna skapa ett extraordinärt möte mellan det globala och lokala, det exotiska och det hemtama under VISIT15.

Bakom samarbetet står Mariannelunds Kulturakademi som bjudit in konstnärerna för att gestalta alltifrån världshändelser och globala utmaningar till vardagen i det lilla. Nytt möter gammal tradition och allting får landa i den småländska idyllen på landsbygden. Verken som ställs ut har både skapats som platsspecifika installationer i en skog och i en 1700-talsby samt som mer klassiska utställningar på en gammal järnvägsstation från 1874 och i en före detta kyrka.

En del av målet med projektet har varit att uppmärksamma att konst och kultur är till för alla, såväl barn som vuxna, och att det är inte något som är reserverat för den smala eliten. Just därför är formatet så tacksamt med många utomhusinstallationer som leker med både ljud och ljus såväl som naturens egna egenskaper. Har man barn med sig får man heller inte missa ett besök i Barnfilmsbyn som ligger ett stenkast från järnvägsstationen, eller det mysiga café KAIM som huserar i det gamla stationshuset.

Bland årets konstnärer hittar man bland annat Dan Fröberg, Janeric Johansson, Luo Fei, Helen Goodwin och Xiaolin Zhu men även många fler. Karta och det fullständiga programmet hittar du här.

Taggar: | | |