5 snabba med Johanna Landberg bakom Klart du kan!

FEM SNABBA. Har du en idé som du inte vet om du kan genomföra? Klart du kan, säger Johanna Landberg, ordförande för stipendiet  ”Klart du kan!”. Stipendiet, som delas ut av SPP, har sedan starten för sju år sedan stöttat närmare 70 projekt som alla drivits av eldsjälar med viljan att göra världen lite bättre. För Sapir berättar Johanna om vad som driver henne och varför utbildning är det viktigaste som finns.

Namn: Johanna Landberg
Gör: Jobbar med kundutveckling på SPP och är ordförande för stipendiet Klart du kan!
Gillar: Långa surfsessioner – på obrutna vågor och nedför orörd pudersnö i granskogen

1. Varför startade SPP stipendiet Klart du kan?
I vårt samhälle finns ett antal individer med ett enormt engagemang för att förändra och utveckla saker till det bättre. Tyvärr hämmas de ibland av att det saknas pengar för att komma igång eller komma vidare. Eftersom det är viktigt för oss på SPP att den här utvecklingen sker, och att den gör det på ett hållbart sätt, bestämde vi oss för att sätta upp ett stipendium. På så sätt kan vi bidra till att fler kan förverkliga drömmar och visioner om ett bättre samhälle.

2. Vad är det för typ av projekt ni stöttar?
Allt mellan himmel och jord! Från Flamman i Malmö som jobbar med utsatta ungdomar till Strandskatorna som ringmärker fåglar i Haparanda eller Help to Help som utbildar mentorer i Tanzania för att främja ett mer jämställt arbetsliv. Den gemensamma nämnaren är att det är projekt som drivs av människor med en vilja att förändra världen till det bättre på ett hållbart sätt. Som förstår att inte äventyra varken samtida eller framtida medmänniskors möjligheter till utveckling på samma premisser som vi har.

3. Hur ser ditt personliga ideella engagemang ut?
Ända sedan min första ekonomilektion på gymnasiet har jag burit med mig en grundregel; att kunskap och framförallt att nära lusten för utbildning är ett av de bästa botemedlen mot fattigdom, utanförskap och stagnation. Det var också därför jag valde att engagera mig i Internationella bekantskapers läxhjälp i Tensta. Sedan tre år tillbaka har jag en grupp på 21 barn där som jag träffar två timmar varje tisdag tillsammans med ett gäng andra läxhjälpare. Det är fantastiskt kul att följa barnens utveckling och få vara med under de inledande åren när just inställningen till utbildning och skola formas. För det är så viktigt att det blir rätt! Att lära sig ska vara kul och skolan ska vara en dörröppnare, inte tvärt om.

4. Vad tror du är de vanligaste hindren för att förverkliga en idé?
Spontant tänker jag på klassikerna engagemang, tid och pengar. Men tänker jag en vända till kommer jag nog fram till att om engagemanget är tillräckligt stort så kommer man att prioritera tiden och då återstår bara frågan om ekonomi och vad idén kostar att förverkliga. Att en riktigt bra idé ska gå förlorad enbart för att den saknar finansiering är en väldigt sorglig tanke och därför är jag så glad att det finns personer, organisationer och företag som tänkt som vi och vill vara med och bidra med den delen.

5. Bok du rekommenderar och varför?
Blink av Malcolm Gladwell. En bok som i mångt och mycket beskriver hur hjärnan fungerar, hur vi fattar beslut och varför.  Jag har läst om den säkert tre, fyra gånger och blir alltid lika fascinerad av samspelet mellan intuition och medvetet resonemang.

Har du en idé som gör världen lite bättre? Sök då SPPs stipendium Klart du kan!

Taggar: | | |