Fem snabba med Amanda Lundeteg

FEM SNABBA. Amanda Lundeteg arbetar tillsammans med stiftelsen AllBright för ett mer meritokratiskt och jämställt näringsliv. Och ambitionerna är stora. Svenskt näringsliv ska inte bara ligga i framkant utan även agera förebild för resten av världen. Vi undrar så klart hur det går för oss och vad vi kan göra för att aktivera oss. För passivitet är inget för Amanda.

Namn: Amanda Maria Nilmini Lundeteg
Gör: VD AllBright
Familj: Sambo Jim Berg
Kan inte leva utan: Vänner
Tror på: Framtiden
Gör dig riktigt förbannad: Exkludering. Människor som utestängs. Regeringar som gör det svårare för människor på flykt.
Lyx för dig: Åka hem till Jämtland och kura i stugan. Uppskattar känslan av att ha nära till vänner och familj men att samtidigt kunna isolera mig fullständigt med böcker och jobb.

1. Du arbetar tillsammans med AllBright för ett mer jämställt och meritokratiskt näringsliv, det vill säga att vi ska bedömas utifrån vad vi kan och inte vilket kön vi har. Det låter ju så självklart. Varför är det inte det?
För att vi lever i en värld där män ofta premieras framför kvinnor. Kvinnor har dominerat universitetsutbildningarna i flera decennier men trots det så är det fler män på ledande positioner inom i stort sett alla samhällssektorer. Namnet ”Anders” är exempelvis vanligast i ledningen, vanligast i styrelsen och väldigt vanlig i valberedningen. Det pågår med andra ord ett Anders-kretslopp i svenskt näringsliv som är svårt att bryta. Tidigare var det Göran och om några år kommer det sannolikt att vara Niklas. Det handlar om homosocialitet och att vi gärna omger oss av människor som påminner om oss själva. En sorts narcissism helt enkelt.

2. Finns det någon bransch som är bättre?
Fastighetsbranschen har läst på jämställdhetsläxan och tagit krafttag för förändring. Branschen är bäst både vad gäller kvinnor i ledningsgrupperna men även vad gäller kvinnor i styrelserna och ligger långt föra många andra branscher. Medan andra branscher famlar i mörkret har fastighetsarbetsgivarna och facket gjort konkreta insatser för att främja en bransch som tar vara på både kvinnor och män. De har satt tydliga mål vad gäller könsfördelning på arbetsplatserna. De har arbetat strukturerat för att eliminera osakliga löneskillnader. Och det är en bransch med många jämställdhetsexperter som ser till att frågan ständigt ligger högt på agendan.

3. Vad krävs det för att vi ska få till en förändring?
Mindre okunskap och mer handling. Det är ett himla gnäll om att det är kvinnorna som är ansvariga för problemet. ”Att det inte finns tillräckligt med kompetenta kvinnor” och ”att kvinnor måste bli bättre på att ta för sig”. Med det förhållningssättet kommer vi aldrig framåt. Istället behöver alla människor rikta blicken inåt, erkänna ansvar och sluta skylla på alla andra. Är du VD – sätt tydliga jämställdhetsmål. Är du rekryterare – presentera slutkandidatlistor med minst 50 procent kvinnor. Är du valberedningsrepresentant – bredda nätverket.

4. Hur kan jag som enskild göra skillnad?
Skaffa dig kunskap med hjälp av feministisk litteratur och diskutera med människor omkring dig. Har en väl tagit på sig jämställdhetsglasögonen är det omöjligt att bli av med dem. Du kommer upptäcka hur både du själv och andra befäster könsroller varje dag men du kommer även få verktyg för att tänka normkritiskt och bryta mönster.

5. Bok du rekommenderar och varför?
Får bli klassikern ”Egalias döttrar”, skriven av Gerd Brantenberg 1977. Vänder fullständigt upp och ned på könsmaktsordningen. I Egalia är det kvinnorna som pussar männen på kinden och går till jobbet medan männen oroar sig för hem och barn och att ha på sig något snyggt till sin frus nästa firmafest. Perfekt bok för den som vill få sig en tankeställare över språkets betydelse för den värld vi lever i.

Taggar: |