Fem snabba med Innovation Manager Sofie Lindblom

FEM SNABBA. Sofie Lindblom är 25-åringen som inte kan leva utan äventyr eller musik och som halkade in i techbranschen av en slump. 2014 utsågs hon till Årets IT tjej av Microsoft och sedan dess har hon hunnit med att ta examen, börja jobba för Spotify, driva bloggen Womengineer och ta plats i styrelsen för Silicon Vikings. Den 8 oktober talar hon på TedxYouth event Shaping the Future på Fryshuset i Stockholm.

Namn: Sofie Lindblom
Gör: Mitt treåriga jag hade sagt ”leker” men mitt 25-åriga jag säger Innovation på Spotify, föreläser samt sitter i Styrelsen för Womengineer & Silicon Vikings
Tror på: Dig! Att ha ett öppet sinne för människor oavsett vem du möter är svårt, men otroligt kraftfullt
Drömmer om: Mest av allt drömmer jag om att göra förändring, att inspirera på kreativa sätt men också om att en dag bli kär, skaffa en familj och allt det där.

1. Läser man ditt CV verkar du vara den typen av person som har tentakler ute lite överallt – du har drivit en blogg, startat bolag, jobbar för Spotify och reser över hela världen – symboliserar du den nya tech-trenden?
Jag tror att teknikbranschen inom kort (om den inte redan har det) kommer genomsyra allt. Så det kan anses som lite storhetsvansinne att säga att jag symboliserar allt. Däremot hoppas jag att jag är en förebild för vilka otroliga möjligheter man har om man tar steget in i denna bransch. Hatar man den kan man ju alltid ta steget tillbaka, eller åt sidan. Jag har tagit massor av steg åt alla möjliga håll vilket har lett till både totala misslyckande och fantastiska framgångar. Jag tror inte det finns en ny trend, det finns flera och de förändras hela tiden. Det är det som är charmen med den här branschen!

2. I din senaste blogpost på Womengineer skriver du: ”I will practice the art of saying no and look into this thing people call weekend” – vad handlar detta om?
Kan börja med att erkänna att jag misslyckats med det där med att säga nej. Men jag är inte ledsen över det. Det handlade om att jag jobbat heltid och pluggat heltid, i två olika städer, i över ett år. Så jag såg fram emot att få vara ledig på helgen. Jag är inte ledsen att det inte blivit så för jag insåg att jag är så som person, jag gillar när de går i 180 och jag får ha många bollar i luften, om det så tar lite av min helg. Ofta får jag så mycket mer tillbaka än om jag skulle pilla mig i naveln. Men jag har blivit bättre på att sätta upp egna små guidelines så att jag inte säger ja till för mycket. Till exempel att träna varje dag, sova x antal timmar, träffa min familj osv. Det funkar nästan alltid!

3. Du skrev din masteruppsats i Silicon Valley om innovation. Sverige ligger i framkant inom både digitalisering och innovation, men finns det något vi behöver lära oss av världens främsta tech-hub för att kunna fortsätta konkurrera på det här området? 
En del av min livsfilosofi är att vi alltid kan lära oss från andra, så absolut. Något som jag tyckte var intressant är den kulturella aspekten. Vi ser likadana ut och har ungefär samma levnadsstandard men det finns en hel del skillnader i beteende och normer. Amerikaner, speciellt i The Valley, är väldigt bra på att marknadsföra sig själva. Vi Jante-svenskar kan nästan bli lite irriterade och tänka ”Gud vad de skryter”. Men i vissa sammanhang är det bra att ha den förmågan, att våga ta för sig. Man kan alltid göra det på ett trevligt sätt. Amerikaner är också lättare att få ett första möte med men svårare att få ett andra eller tredje. I Sverige är det tvärtom, det är svårt att få ett första möte men när man väl är accepterad får man följa med till sommarstugan och hela baletten. Återigen så handlar det om en bra balans, men i vissa sammanhang tror jag vi kan vinna på att vara mer öppna och mindre ”jag håller mig i mitt hörn med de jag känner”. Sen går det inte att undvika den otroliga passionen som genomsyrar Silicon Valley, men jag tycker vi har mycket av det här i Stockholm också fast i mindre skala.

4. Vad är lyx för dig?
Det kan låta konstigt men just nu är lyx för mig att få vara vuxen. Att jag har någonstans att bo och inte är utspridd på fyra olika kompis-soffor. Alla mina räkningar hamnar på samma ställe, jag vet var min vinterjacka är och jag kan ha gäster. Magiskt! Jag har även ett jobb så jag får lön, så jag måste inte köpa eldorado och jag ljuger inte för SL och säger att jag är under 20. Vaknar fortfarande varje morgon och känner att detta är lyx. Jag ska försöka att hålla kvar vid den känslan länge och inte bli bortskämd.

5. Bok du rekommenderar och varför?
Bara en bok!?! Eftersom vi pratat mycket om inspiration, drömmar och mål så tar jag en bok på det temat. När jag hade jobbat på Spotify i ungefär ett halvår kom min chef hem efter ett besök på Stanford. I deras book shop hade hon hittat en bok av professorn Clayton Christensen (som jag studerat mycket i samband med mitt exjobb). Boken heter ”How to measure your life” och den handlar om att man ska ta hand om sig och att livet lätt springer ifrån en om man fokuserar för mycket på sin karriär. Sex månader in på drömjobbet kan ni tänka er att jag jobbade en hel del, som de flesta unga ville jag visa vad jag gick för. Att jag fick den här boken var en sån fin gest. Livet handlar trots allt om balans och den här boken illustrerar det på ett intressant sätt.

Taggar: | |