Stjärnkocken Saori Ichihara låter årstiden sätta smaken
Saori Ichihara förhöjer inte sin matlagning med kryddor. I hennes mat är det säsongens råvaror och deras egna smakegenskaper som härskar. I februari har hon chans att bli historiens andra kvinna att vinna matlagningstävlingen Årets Kock.
Saori Ichihara står vid bänken i Shibumis kök. Hon tar upp en kniv och lägger den uppe i högra hörnet. River en bit hushållspapper och viker det till en perfekt fyrkant. Hon placerar fisken på den gula skärbrädan, precis nedanför kniven. Tittar en sekund och börjar sen filéa, badda, hälla kokande vatten, lägga på is och förbereda fisken för den gästinvasion som kommer när restaurangen öppnar. Hennes förberedelser är minutiösa.
Japansk autensitet
För ett och ett halvt år sedan kom Saori Ichihara till Sverige från Kyoto. Nu är hon en av finalisterna till Årets Kock 2015, Sveriges mest prestigefyllda matlagningstävling. En traditionellt mansdominerad tävling som för första gången sedan starten 1983 i år har två kvinnor i finalen. Saori Ichihara har tidigare jobbat på Berns Bistro och Råkultur, men är sedan öppningen i april kock på Råkulturs hyllade syskon Shibumi. Här gör hon tillsammans med ägaren och restaurangprofilen Sayan Isaksson svenskinspirerad mat med japansk autensitet i grunden. Menyn ändras från dag till dag beroende på vilka råvaror som är bäst just vid det aktuella tillfället. Många skulle ringa in konceptet som hållbart. Men det är inte ett ord Saori tänker på, det är bara såhär hon lagar mat och alltid har gjort.
Stannar minst ett år till
Sveriges långa period av frost, snö och insomnad natur gör odling svårt. Vilket i sin tur gör det svårt att vara en kock som lagar mat efter säsong. Det sätter Saori Ichiharas fantasi på prov.
-Allt har en tidpunkt då det smakar som bäst. Kött, grönsaker och frukt. Årstiderna finns alltid med mig när jag lagar mat, säger Saori. Just nu är det väldigt mycket rotfrukter, vilket är en utmaning. Men jag älskar långsamt bakade morötter som förkolnat på utsidan men som på insidan är fulla av smak, fortsätter hon.
Matlagningen är hennes väg till andras lycka, och därmed också sin egen. Från sin kockplats mitt i restaurangen lyssnar hon efter njutningsfulla suckningar och tittar efter lyckliga ansikten. Hon vet inte om det är i Sverige hon ska stanna men har bestämt sig för att vara kvar minst ett år till. Ett år som börjar med att hon den femte februari åker till Göteborg och Gothia Towers för att tävla i finalen av Årets Kock 2015.
Ålder: 25
Jobb: Berns Bistro, Råkultur och nu Shibumi samt tre olika restauranger i Japan
Äter i Sverige: ”jag älskar julmarknader, brända mandlar och köttbullar!”
Mer info Årets Kock: http://aretskock.se/