5 snabba med Sara och Louise från Klädoteket

MODE. En konceptbutik som uppmuntrar till en mer ansvarsfull konsumtion för att revolutionera modeindustrin – utan att tumma på stilfaktorn. På Klädoteket i Göteborg kan den som helst undviker julrean istället hyra nyårstassen.

Vilka: Louise Eriksson och Sara Habte Selassie.
Gör: Grundare till Klädoteket i Göteborg, konceptbutik, studio och showroom för ansvarsfullt mode.
Om egna kläder: Alldeles för många. Egentligen hade det räckt med några favoritplagg och Klädotekets garderob som komplement. 

1. Hur konsumerar man lagom mycket?
Gör ordentlig research innan du handlar, då kan man hitta riktigt schyssta produkter som håller en högre kvalitet, är mer skonsamma mot miljön och har producerats under rättvisa förhållanden. Dessa plagg blir kanske riktiga favoriter som du förhoppningsvis kan ha hela livet. Vill man förnya sin garderob ofta kan man alltid komplettera med att hyra, låna av en kompis, gå på klädbyte eller redesigna dina gamla plagg.

2. Hur kommer konceptet med hyrkläder att utvecklas framöver?
Det tar tid att förändra invanda konsumtionsbeteenden. Strukturella förändringar i samhället är en nödvändighet och större företag måste haka på för att förändra attityden. Vi tror starkt på en digitalisering av uthyrningskonceptet. Då kan man involvera fler märken, produkter och stilar och nå ut till många fler konsumenter. Vi vill att konceptet ska vara tillgängligt för alla.

3. På vilket sätt väljer ni era designsamarbeten?
Utifrån att de ska dela våra värderingar kring ansvar och respekt för vår omgivning. Det handlar då om att ta hänsyn både till miljö och sociala och etiska aspekter.

4. Hur stort är Klädotekets urval?
I dagsläget samarbetar vi med 14 designmärken som både erbjuder kläder och accessoarer. Det är svårt att hitta ”hållbara” märken att ta in, men självklart återfinns flera olika stilar i vårt sortiment, det handlar mer om hur man kombinerar sina kläder. Vi har också utvalda vintageplagg och outfits för både den mer stilrena och till de som vill experimentera med färg och mönster.

5. Ni jobbar också med haschtagen #ägdinstil, vad innebär den?
Att man inte behöver äga varje plagg man har på sig utan snarare att man äger sin stil. Det är lättare att vara unik och stolt över sin stil om du har kläder på dig som producerats med hänsyn till hållbarhetsaspekter, så att ditt uttryck inte påverkar andra delar av världen negativt.

Taggar: | | | |