Fem snabba med vädergurun Pär Holmgren

FEM SNABBA. Vem ska man följa för att hänga med i vad som händer under klimatmötet i Paris, och hur kan kulturen och konsten påverka människor att göra annorlunda? Den här veckan fokuserar vi på Paris, klimatet och framtiden. Meteorologen Pär Holmgren blev väderkändis för hela svenska folket under sina 20 år på SVT. 2009 lämnade han rutan för att på heltid arbeta med det som hjärtat slår allra hårdast för; klimatförändringarna. Han föreläser, skriver böcker och driver opinion. Han har också suttit i styrelser för bland andra Naturskyddsföreningen och som insynsråd på SMHI. För Sapir berättar Pär om sin dröm om att få uppleva minskade mängder växthusgaser i atmosfären och hur arbetet med rockoperan går.

Namn: Pär Holmgren
Gör: Så mycket som möjligt, för att få stopp på vår klimatpåverkan. Anställd sedan september hos Länsförsäkringar som ”Naturskadespecialist”.
Varför: För att alla borde göra det. Jag har lärt mig för mycket genom åren för att inte göra det.
Dröm: Att mängden växthusgaser börjar minska i atmosfären under min livstid.
Rockoperan då?: Den är ”lite” försenad… Men jag, Tomas Bodin och Hasse Fröberg (båda i Flower Kings) arbetar vidare med projektet ”Crime of the Century” som när det väl blir klart kanske blir någon form av ”rockopera”.
Mer info: parholmgren.se

1. Din senaste bok ”Det minsta vi kan göra är så mycket som möjligt”, kom ut 2014. Vem skulle du vilja ge den till inför klimatmötet i Paris? Varför?
Något bokförlag i USA, med intresse av att översätta och ge ut den där. Okunskapen i klimatfrågan, och oviljan till att skapa ett fossilfritt samhälle är fortfarande stor i USA. Kunskap och folkbildning ligger till grund för förändringar i en demokrati.

2. Du har sagt att du efter dina år på TV har blivit mer populärvetenskaplig. Vilken roll tror du att kulturen spelar, eller kan spela, när det kommer till att föra fram naturvetenskapliga budskap?
Mycket viktig! Många experter pratar främst till andra experter. Viktigt att hitta nya, spännande och alternativa sätt att kommunicera även komplicerade frågor.

3. Du pratar om problematiken kring att vi fortsätter att påverka vårt klimat negativt, även om vi vet att vi borde göra annorlunda. Har du kommit fram till vad det beror på?
Den största anledningen är antagligen fortfarande okunskap när det gäller hur allvarligt läget har blivit. En annan viktig anledning är att problemen och hoten mot vårt samhälle är av en art som vi aldrig tidigare har behövt hantera. Vi har alltså inget att jämföra med, och därmed inte heller någon erfarenhet, eller ”redskap” för att försöka lösa den här typen av komplexa utmaningar.

4. Kommer du åka ner till klimatmötet? Om ja, vad ska du göra där? Om nej, hur kommer du att följa vad som händer?
Jag åker inte ner, främst för att det numera tar för lång tid att åka tåg till Paris. (De flesta nattågen genom Europa har lagts ner.) Jag kommer att följa vad som sker på twitter och sidor som exempelvis: climateactiontracker.org.

5. Vilken roll kommer meteorologer ha i framtiden, när allt färre tittar på TV på det sätt vi gör idag, eller lyssnar på radio. Hur ska den upplysande biten av yrket ta plats?
Intressant fråga! Gissningsvis mer som experter och kommentatorer som förklarar och analyserar, exempelvis i en ”morgonsoffa” på TV eller i en blogg.

Taggar: | | |