5 snabba med basketvisionären Svante Bengtsson

FEM SNABBA. Det är helt enkelt ”Pay back time” säger Svante Bengtsson, som med en passionerad kärlek till basketen just nu driver sitt livs demokratiarbete. För att tackla stora samhällsfrågor behövs det mötesplatser. Och Hagaparkshallen skulle kunna bli just det, menar han. En plats där kids från alla Stockholmsdelar kan mötas i olika aktiviteter med den fantastiska Hagaparken runt hörnet. Dessutom saknas träningsmöjligheter, i en tid då allt fler unga rör sig för lite.  

Namn: Svante Bengtsson
Gör: Styrelseordförande i KFUM Central Basket och delägare i 2BK Arkitekter
Familj: Gift med Tove och tillsammans har vi fem barn
Tror på: Något så banalt som Peace&Love
Önskad superkraft: Man kan åstadkomma mycket utan superkrafter, annars är väl förmågan att skapa ”Fred på Jorden” en sliten klyscha som är svår att inte gilla

1. Varför är det så viktigt med ideellt engagemang?
I en värld där individualitet är ett honnörsord och där klyftorna ökar mellan medborgare och länder är det ideella engagemanget någonting som ger människor möjlighet att mötas och utvecklas över gränser. Jag brukar säga att basketengagemanget är mitt demokratiarbete.

2. Du är väldigt drivande i att få till den så kallade Hagaparkshallen i Stockholm. Berätta.
För att möta och tackla de stora samhällsfrågor vi står inför med segregation, inkomstklyftor och utanförskap behövs det framförallt mötesplatser. Platser där barn, ungdomar och deras föräldrar kan mötas under andra former och upptäcka glädjen i att lära känna varandra. Hagaparkshallen är mer än en idrottshall och kan bli ett av de stora naven i Stockholms ungdomsverksamhet. En plats där kids från alla Stockholmsdelar kan mötas i olika aktiviteter och former med den fantastiska Hagaparken runt hörnet.

Sen saknas det helt enkelt hallar. Det är inte bara basketen som lider av det. Vi är många idrotter som kämpar för att få tillgång till fler träningstider.

3. Det är fullt fokus på jämställdhet inom näringslivet, men hur ser det ut inom idrotten och kanske framför allt basketen som du företräder?
Under 2015 publicerades forskningsresultat som visade att Basket faktiskt är den idrott i Sverige som är mest jämställd mellan könen, med i princip 50/50 fördelning. Basket utövas också i större grad än någon annan idrott av barn med föräldrar med utländsk bakgrund. Det kanske inte är så konstigt med tanke på att basket har fler länder anslutna i det internationella förbundet än någon annan idrott, till och med fler än det internationella fotbollsförbundet. Det är också en förhållandevis billig idrott och det häftiga är att man kan vara själv, två eller flera. Att själv dribbla och skjuta mot en korg kan vara lika roligt som att spela 5 – 5.

4. Du har varit ordförande i KFUM Central Basket sedan 2006 men har en lång historia inom klubben, var kommer engagemanget ifrån?
Det handlar om en passionerad kärlek till sporten som förmedlades av engagerade tränare i KFUM Central Basket där jag började spela redan som nioåring. Central blev en väldigt stor del av min ungdom och uppfostran. Basketen har jag aldrig släppt och när mina egna barn kom i rätt ålder kändes det viktigt att ge tillbaka något till idrotten som gett mig så mycket. Nu är det ”Pay-back time” och det häftiga är att flera av mina gamla tränare från 70-talet fortfarande är engagerade i föreningen.

5. Och till sist, en bok du rekommenderar och varför?
En bok som påverkade mig mycket i min ungdom var ”Zen och Konsten att sköta en motorcykel” av Robert M Pirsig. Den lärde mig något om mod och struktur som jag har burit med mig hela livet. Annars är jag även en SLAS-diggare och har alla hans böcker i bokhyllan, och det är många det …