Re-mission – spelet som utmanar cancer

NOTIS. Spelet Re-mission ger cancersjuka möjligheten att slå sjukdomen på käften. Bokstavligt talat. Att aktivt kämpa mot en motståndare som du inte kan se eller ta på, som exempelvis cancer, är något av det svåraste och mest motivationsdränerande du kan ge dig på. Att då få chansen, om så bara för ett par ögonblick, att visualisera sitt monster och ge det rejält på käften kan därför innebära en otrolig lättnad. Med spelet Re-mission har Hopelab gett cancerdrabbade barn och vuxna världen över just den möjligheten – att få ta en paus från den fysiska kampen – och istället fokusera på en synlig fiende som faktiskt går att besegra. Och spelande hjälper har det visat sig, även i den riktiga kampen.

Speciellt som ung kan det vara svårt att tackla cancer, och när kampen pågår under flera år kan det vara helt livsavgörande att hålla motivationen uppe. Detta var något man visste och tog fasta på på Hopelab när man 2006 skapade dataspelet Re-mission. Genom forskning hade de nämligen bevisat att människor som uppfattar att de har en mer konkret och visuell bild av vad de kämpar mot har bättre förutsättningar att vinna.

I Re-mission får spelaren, barn såväl som vuxen, kliva in i den mänskliga kroppen som nanoboten Roxxi och slåss mot cancern med hjälp av en arsenal av olika vapen och superkrafter. Exempel på dessa kan vara cellgifter, strålning, antibiotika eller kroppens eget immunförsvar. Tanken är att spelets gameplay [en datorspelsterm som på ett ungefär beskriver spelets totalupplevelse, förutom faktorerna ljud och grafik] i största möjliga utsträckning skall efterlikna de verkliga strategier som cancerbekämpningen bygger på. Syftet är att ge spelaren en känsla av makt och kontroll, vilket enligt den vetenskapliga forskning som spelet baserats på, har visat sig stötta patienten i behandlingen. I spelserien Re-mission ingår totalt sex olika spel som alla kan spelas gratis online och sedan två år finns även Re-mission 2; Nanobot’s Revenge som app att ladda ner för iOS och Android. Utvecklingen av spelen har skett genom ett tätt samarbete mellan läkare, spelutvecklare och cancerpatienter och spelen har redan vunnit ett flertal priser såsom Parent’s Choice Award och Common Sense Media Award. Så känner du någon drabbad eller är nyfiken på att själv ge cancer en fet smäll så kan du göra det här.

Taggar: | |