• Foto: Bianca Brandon Cox

  • Foto: Bianca Brandon Cox

Redaktionen tipsar om 3 vägar back to the roots

REDAKTIONEN TIPSAR. Även om det är ganska enkelt att få prova en vietnamesisk pho, japansk sashimi eller en libanesisk baba ganoush så är det lättare sagt än gjort att få tag på mat från respektive lands minoritets- och urbefolkningar. Att äta mat som tillagats enligt urgamla seder och bruk från recept som översatts mellan generationer i dessa grupper har helt enkelt inte intresserat folk hittills. Emellertid, i takt med att både kunskapen om och intresset för mat ökar i allmänhet, spår vi på Sapir ett trendskifte. Här kommer således tre vägar som tar dina smaklökar ”back to the roots” i Sverige, USA och Australien.

Slow food Sápmi är en samisk organisation med fokus på att utveckla och ta tillvara på samisk kokkonst och den samiska rätten att producera egen mat genom ett hållbart resursbruk. I början av juni vann kokboken Taste of Sápmi titeln ”Best in the world” inom kategorin lokal mat i Gourmand World Cookbook Awards 2015 i Kina. Basen i maten utgörs av traditionella råvaror såsom renkött, fisk, fågel, växter, bär och örter som genom olika tillagningsmetoder ger de typiskt karakteristiska smakerna från köket – mustigt, rökigt och syrligt. Är du nyfiken på att prova maten men inte vill laga den själv rekommenderas restaurangerna Hävvi i Glen, Skáidi vid Kebnekaises fot eller Camp Ripan i Kiruna.

Native American dining har blivit samlingsbegreppet för den här trenden i USA där bland annat två restauranger har seglat upp som föregångare på temat. Den första är The Sioux Chef i Minneapolis som leds av Sean Sherman med rötter i Oglala Lakota Sioux-stammen. Några av de typiska ingredienser som du kan få prova på här är timpsula rot, lönn, sumak, tall, vildlök, kalkon, anka och bison. Den andra restaurangen är Nani i Oklahoma som stoltserar med den udda kombinationen av american native och japanskt. Genom att ta de bästa från båda köken har man lyckats hitta en helt egen röst som representerar något helt nytt och oväntat i matsammanhang, och recensionerna har hittills varit strålande.

Indigenous food i Australien är också på frammarsch när den nya generationens kockar börjar sätta sin prägel på restaurangscenen. Inspirationen sägs faktiskt delvis komma från den utveckling som gjorts i Skandinavien inom new nordic cuisine och influenserna kommer därför naturligt från bushen och aboriginerna. Vad sägs exempelvis om en efterrätt på hibiskusblomma med smält chokladmousse? Eller känguru med kålrabbi, australiensiska äpplen och ängssyra? Restaurangerna som serverar detta och många fler kan du hitta här, om du skulle ha vägarna förbi.

Taggar: | | | |