• Sanna och Ninna jobbar mycket med frihetsdressyr där tanken är att Ninna till slut ska kunna vara helt lös under övningarna.

  • - Man brukar snacka om "mancave", det här är mitt "sheshed", säger Sanna om Stall Riksten.

  • - Att vara med hästarna är som en parallell verklighet. Här finns inte plats för tankar om vad man ska laga till middag eller vad klockan är, säger Sanna.

  • Repgrimman är vanlig inom western och Natural Horsemanship.

Sanna Lundell släpper allt för nuet

INTERVJU Sanna Lundell är hellre ett med naturen än en åskådare vid sidan om. Med Natural Horsemanship använder hon hästens medfödda egenskaper för att hitta bästa vägen till kommunikation.

Sanna Lundell har just hämtat det sexåriga quarterstoet Ninna i hagen och är på väg upp mot stallet. Hon funderar på varför hon älskar att känna sig som ett djur och vara en del av gemenskapen med hästarna.

– Vi är ju naturen, men av någon jävla anledning har människan försökt ställa sig utanför den. Det funkar inte, säger hon. Min ridfilosofi kallas Natural Horsemanship och bygger på motsatsen, den tror jag mer på.

I våras gick drömmen om ett stall i uppfyllelse för journalisten Sanna Lundell. Trettio minuter söder om Stockholm ligger platsen som tar allt mer av hennes tid sedan hon och vännen Ditte Lundberg tagit över driften av Stall Riksten. Sanna är en återvändare. En sån som ägnade flickåren i stallet men slutade när livet kom i vägen.

– Det var först när mina barn blev lite större som jag hittade tillbaka, säger Sanna.

Vara som en häst
Sanna Lundell är journalist och programledare, just nu aktuell med andra säsongen av den hyllade serien om medberoende, Djävulsdansen, i SVT. Men i stallet får inte det där plats. Här kan hon inte tänka på telefonen, mailen, män som stör sig på kvinnor med makt, möten eller hur nästa intervju ska gå. I stallet finns bara nuet, annars blir det farligt.

– När man är med hästar börjar man tänka som en häst. Vara som en häst. Vi människor härmar för att lära oss och desto mer vi umgås med djur desto mer lär vi oss om hur de kommunicerar. Man börjar se världen som de ser den, säger Sanna.

Sanna tar tillvara på hästens naturliga egenskaper och använder dessa för att få till en fin kommunikation och ett fungerande samspel. Hon har lärt sig att vara ledare utan att vara auktoritär, en lärdom som fått följa med även till andra delar av livet. För många är hästar sport, men inte för Sanna.

– För mig är det en övning i kommunikation. Det spelar ingen roll om stallet inte är tiptop, det fyller sin funktion ändå, säger hon.

Locka ungdomar
Sedan i början av terminen tar Sanna och hennes kollega i Stall Riksten även emot elever från Tullingeskolan en gång i veckan. Skolan erbjuder fritt val och undrade om Sanna och stallet var intresserade av att vara med. Eftersom ett av Sannas mål är att ge fler möjligheten att få uppleva hästar, sa hon ja.

– Det ger barnen en annorlunda ingång till ledarskapet och det hjälper dem att vara i nuet. Det blev tydligt när vi hade teori i sadelkammaren. Mobilerna fanns i allas händer och de hade svårt att koncentrera sig, men så fort vi kom ut till hästarna var tekniken glömd, säger Sanna.

Under hösten kommer Sanna och Ditte att arbeta fram fler samarbeten, kanske med tjejjourer i närheten. Och eftersom tiden i stallet bara ökar hoppas Sanna på en framtida flytt.

– Jag står i kö på varenda hus i närheten. Det vore verkligen en dröm att bo här, säger hon.

Vem: Sanna Lundell

Gör: Driver Stall Riksten tillsammans med Ditte Lundberg men är också journalist, krönikör och programledare

Stall Riksten: Boka in en privatlektion med Sanna och Ditte om du vill prova western och Natural Horsemanship. En fin minisemester kanske?
Drömmer om: Att få flytta närmare stallet

Mer info: Sannalundell.se

 

Taggar: | | |