Skribenten Emelie Fågelstedt om att vara digital nomad

GURU. Emelie Fågelstedt är skribent och konsulterar företag i digital kommunikation. På hennes blogg får läsaren följa henne i hennes liv som digital nomad, just nu med basen i Tokyo. För Sapir skriver Emelie om företag i framtiden och anställdas längtan efter att få vara flexibla.

Jag läste en intressant text i Forbes av skribenten Kavi Guppta: “Digital Nomads Are Redefining What It Means To Be Productive”. Texten handlar om att produktivitet inte föds per automatik av att jobba på en bestämd plats varje dag. Att vi snarare presterar bättre när vi kan jobba de tider då vi själva känner oss mest motiverade och från platser där vi fokuserar som bäst.

Begreppet digital nomad beskriver ett sätt att jobba; och ett sätt att leva. Digitaliseringen möjliggör för oss att förändra vad det traditionellt har inneburit att ha ett 9 till 5-jobb. Med en uppkopplad laptop, mobil eller surfplatta kan vi sköta våra arbetsuppgifter från vilken plats som helst; vare sig det är på kontoret eller på en uteservering i Tokyo.

I en studie från Stanford Universitet, valdes en personalgrupp från kundtjänstavdelningen ut vid det kinesiska NASDAQ-listade reseföretaget Ctrip. Gruppen fick jobba hemifrån i nio månader, medan en kontrollgrupp jobbade på kontoret. Undersökningen bekräftar tesen; de som jobbade hemifrån presterade 13 % bättre än de på kontoret; och Ctrip införde därför möjligheten för alla som önskade att jobba hemifrån.

Vi pratar allt mer om vikten av att vara glada och motiverade i vårt arbete. Om att må bra. Kanske är nyckeln till ökat välbefinnande på en arbetsplats möjligheten att bestämma mer själv? För en arbetsgivare är ju resultaten det viktigaste och kan kontorsjobbet skötas online, så varför inte?

Själv frilansar jag idag från Tokyo, med kunder i Japan, Sverige och USA. Under den senaste månaden har jag skrivit en rapport om japansk e-handel för ett Londonbaserat analysföretag och en artikel om Digital Detox för den Singaporebaserade tidningen e27. Igår höll jag en föreläsning via Skype för en Yh-utbildning i Stockholm.

Mina kunder är medvetna om att jag är rörlig, men vet att de alltid kan lita på att jag levererar vad vi har kommit överens om. Ibland kombinerar jag jobb och semester och reser till närliggande städer i Asien. Jag växer både professionellt och privat – samlar insikter och kunskap från platserna jag besöker och människorna jag möter. Kanske blir vi öppnare mot varandra när vi lämnar hemmaplan en stund; det finns alltid nya och entusiastiska personer att stämma möten med via nätet som gladligen träffas över en kaffe.

Det blir vanligare bland företag att tillåta anställda att arbeta på distans. Projektverktyget Basecamp och frivilligorganisationen Mozilla, som ligger bakom webbläsaren FireFox, är två exempel, och listas med andra på sajten Flexjobs.com.

Jag tror att vi framåt kommer att se allt fler människor ställa krav på att flexa. Inte bara i tid, utan även rum. Få möjligheten att jobba hemifrån eller från ett favoritfik ibland. Där vi känner oss som mest motiverade för stunden.

Taggar: | |