Ta hjälp av forskarna för att hålla ditt nyårslöfte

SPARTREND. Är du en av dem som inför det nya året kommer lova dig själv att leva sundare, börja spara, sluta stressa, börja träna, shoppa mindre, handla bättre eller umgås mer med de vänner som får dig att må bra?

Trots att ett nylöfte säkert skulle göra de flesta gott – om det hölls – bryts det ofta omgående. Kanske redan nästa dag, men det finns knep för att hålla dem.

Jag tänker på Richard Thaler som med sin beteendeforskning fick årets ekonomipris till Nobels minne. Priset fick han bland annat för sin forskning om varför vi ofta faller för kortsiktiga frestelser på bekostnad av långsiktiga beslut. Medan jag suger på knäcken i år ska jag läsa hans bok ”Nudge” om hur vi kan ”puffas” åt rätt håll. Omtalade exempel från boken är hur pissoarerna på Amsterdams flygplats försetts med en bild av en fluga nära hålet – vilket minskade skvättandet på golvet med 80 procent. Ett annat exempel på nudging är från hotell Clarion Sign i Stockholm. De minskade matsvinnet med 20 procent efter att Gunhild Stordalens organisation GreeNudge minskat tallriksstorleken.

Jag tänker också på en artikel jag läste för länge sedan och i sann ”mormors-anda” klippte ut. Det var psykologiprofessorn Per Carlbring som lyfte fram metoden SMART, som bygger på att följa vissa steg.

Så lyckas du med nyårslöftet – var SMART:

S = Specifikt
Sätt ett konkret mål. I stället för ”spara mer”, säg att du till exempel ska få ihop pengar till en resa nästa jul.

M = Mätbart
Utöka nyårslöftet till att du till exempel ska spara ihop 12 000 kronor, närmare bestämt 1 000 kronor i månaden fördelat över tre valda fonder. Döp sparandet till ”Resan i jul”.

A = Attraktivt
Se till att målet verkligen motiverar dig. Vill du ha en härlig resa, se till att den visualiseras i ditt inre så att du kan motstå den där nya modellen på vinterjacka.

R = Realistiskt
Om du satsar för högt riskerar du att misslyckas. Är det rimligt med Mauritius eller är ett sparande till Mallorca mer nåbart?

T = Tidsbestämt
Sätt ett slutdatum för ditt mål och när du ska jobba med det, till exempel att pengarna ska dras från kontot via autogiro den 25e varje månad.

Önskar er alla ett SMART nytt år och lycka till med löftena!

Maja Englund, sparekonom på SPP

Taggar: | |