Pensionspanik – har du koll på myterna?

INGEN PANIK. Pension väcker ofta reaktioner som snark och ångest. En del tänker säkert att det där tar jag tag i senare. Andra att de är för gamla och att det är för sent att göra något åt. Tänk om! Alla kan påverka sin pension, och det är enklare än du tror. Sapir sticker hål på fem vanliga myter om pension.

MYT 1: Staten fixar biffen
Pensionspyramiden, släng dig i väggen! Det må vara sant att staten kommer stå för den största delen av din framtida pension om du tjänar under 37 000 i månaden. Men oavsett vad du har för lön idag kan du som högst få ungefär 16 000 kr i månaden efter skatt i allmän pension. Det kanske är lite lägre än vad du hoppats på? Det är här tjänstepensionen kommer in.

Du som är privatanställd tjänsteman får oftast cirka 4,5 procent av din lön avsatt till tjänstepension varje månad. Det ger tiotusentals kronor varje år, under hela ditt arbetsliv (förutsatt att du inte faller offer för myt 2). Där kan vi snacka om att fixa biffen. Och för dig som tjänar över 37 000 kr i månaden höjs tjänstepensionsinbetalningen till 30 procent. Ja, du läste rätt, 30 procent!

MYT 2: Alla får pension genom jobbet
Tyvärr inte! 1 av 10 får idag ingen tjänstepension. De som oftast saknar tjänstepension är främst unga personer som exempelvis arbetar med reklam och media. Där ligger fokus ofta på titlar och lön istället. Samtidigt ser vi en delningsekonomi som växer, som Über och Airbnb, där tjänstepension inte är att tänka på. Räkna in tjänstepensionen som en del av din totala ersättning, det kan ju motsvara extra inbetalningar på upp till 30 procent av din lön. Så om du är en av dem som inte får tjänstepension, se till att du blir kompenserad för bortfallet! Ta upp det med din chef och se till att förhandla om det vid nyanställning.

MYT 3: Hållbart sparande tär på avkastningen
Nej, hållbarhet och avkastning går faktiskt hand i hand. Att investera i företag som tar framtidens utmaningar på allvar redan idag ger utdelning. Till exempel visar en rapport från Pensionsmyndigheten att hållbarhetsmärkta aktiefonder avkastat 2,1 procentenheter mer per år under en femårsperiod jämfört med övriga aktiefonder.

MYT 4: Alla tillgångar delas lika vid skilsmässa
Nej, inte pensionen. Däremot delas lånen lika … Därtill kan det vara bra att känna till att kvinnor i Sverige idag får 70 procent av vad männen får i pension, på grund av lägre löner generellt och för att  kvinnor i större utsträckning arbetar mer deltid än män. Likaså är det av just den här anledningen också viktigt att se över efterlevandeskydd. Det gäller att se till att bli kompenserad medan kärleken fortfarande finns!

MYT 5: Pensionen är vad den är
Små val kan göra stor skillnad. Att exempelvis investera pengarna hållbart har historiskt visat sig vara en vinnande taktik. Det går även att förhandla om pensionen. Exempelvis kanske din arbetsgivare erbjuder löneväxling? Det betyder att du avstår en del av din lön idag och i gengäld får extra pension insatt. Tack vare att skatten på den sortens förmån är lägre än på lönen brukar arbetsgivaren kunna skjuta till ungefär 6 procent extra, vilket gör att du får mer pensionssparande i dubbel bemärkelse.

LÄS OCKSÅ: Guide – så sparar du hållbart
Taggar: | | |