• Frida, Aroma, Santana och Rubinola är några av de äppelsorter som bruket använder till sin must.

  • Kajsa får hjälp av döttrarna.

  • Många av de stora gamla äppelodlingarna på Berga Bruk förstördes av de kalla vintrarna 1939–41, men nu frodas bruket igen.

IT-entreprenören som blev äppelbonde

ODLING. Det är en ny juice i stan. Eller åtta, för att vara exakt, utvunna från äppelodlingarna på det ekologiska musteriet Berga Bruk. Bakom skörden står it-entreprenören Kajsa Leander, som lämnade Milano för Småland och bytte börsen mot fruktträd.

Jordbubbis, Rabarbro, Ingridfära, Fläderik, Blåpär, Plingon, Äppelena och Citronella står stolt på hyllorna hos Stockholmsprofiler som Melker Andersson, Malin Söderström, Paul Svensson och Sally Voltaire. Gjorda på bär och äpplen som till stor del har växt upp på höglandet 35 mil söderut, och lika svenska som äppelmos.

– Vårt kulturarv är viktigt och jag vill bidra till svensk landsbygd. Äppelodling var stort i Småland fram till 1950-talet och sedan har Skåne tagit över facklan. Jag vill ta upp den traditionen igen, säger Kajsa.

Den snabba vändningen har höjt bryn i finansvärlden, där man känner henne som serie-entreprenören bakom it-bolag som bokus.com och storsatsningen Boo.com. Den sistnämnda en pionjär inom märkeskläder online, som genererade 1,4 miljarder i riskkapital och hann öppna exklusiva kontor i London och New York innan IT-bubblan sprack.

Hem till gården
Efter många år utomlands lät Kajsa till slut gården leda henne hem, och in på nya gamla vägar. På bruket som hon tidigare köpt tillsammans med maken, fanns kvarlevorna av forna tiders storskaliga orangerier.

– Närodlat blir allt viktigare nu och jag vill använda råvaror från området och gynna lokala leverantörer, bland annat började jag precis ett samarbete med en jordgubbsbonde.

Hon står stadigt på åkern, där hon under året ska plantera 5000 nya träd. Och sedan 5000 till, varje år i fem år, om allt går som det ska. Affärerna blomstrar och frukten räcker inte till. I dag köper hon in kompletterande skörd från andra äppelbönder.

– Sverige är bara självförsörjande på äpplen till 20 procent, varav endast 5 procent odlas ekologiskt. Varför ska vi importera sådana mängder när vi har det perfekta klimatet och förutsättningarna för att odla precis här?

Van vid affärsvärlden har hon gjort matten. Och det mesta andra; Kajsa Leander är en enmansorkester, som förutom att sköta mer bekanta delar som marknadsföring och webb, också är den som gräver, planterar och skördar, beskär träd, skriver recept och mustar.

Nya rötter och levande gräsklippare
Det är en påtaglig omställning för den som har växt upp i centrala Lund, utan erfarenhet av lantbruk.

– Det har varit en snabb learning curve, intygar hon. Men jag har alltid varit nyfiken och vågat ta risker. Ingenting slår att få göra det man brinner för och jag älskar känslan av att göra en produkt från början till slut.

Tiderna för att starta upp nya företag har nu passerat. Det här är ett jobb hon vill bli gammal i, säger hon. Det innebär analogt och hårt arbete, och framtidsdrömmar om att producera ekologisk sylt. Till hösten utökar hon även fruktfamiljen med en serie kolsyrade drycker.

– Men jag har precis köpt tre lurviga Highland cattle som hjälper mig att se efter markerna, de är som tre enorma gräsklippare!

Enda tecknet på att hon en gång passerade som stadsbo är hennes toypudel, som förbryllar grannbönderna med sina uppenbara brister i vakt- vallnings- och jaktkunskap.

 

Vem: Kajsa Leander, 45

Familj: Man och tre barn

Gör: Entreprenör och pomolog. Driver ekologiska musteriet Berga bruk i Småland
Vill: Att småland åter ska bli stort på äppelodling

Mer info: bergabruk.se

 

Kajsas 3 bästa tips för att starta eget:

  1. Du måste tro 100 %  på din idé och tycka det är roligt. Affärsidén måste vara rätt för dig.
  2. Skriv en genomtänkt affärsplan, men ha is i magen och bli inte för stressad vid motgångar om det inte går som du planerat.
  3. Prioritera försäljning och våga sälja, det är en förutsättning för att lyckas!

Kajsas top 3 Smålandspärlor:

  1. Astrid Lindgrens Värld. De slår verkligen ett slag för det lokala och gör stora satsningar på att använda råvaror från bygden som tex kött, potatis, jordgubbar och Berga Bruk drycker! Det betyder mycket för de lokala producenterna.
  2. Paddla på Emån, fantastiska miljöer som passerar. Riktig Smålandsidyll.
  3. Fika på Nilssons konditori i Oskarshamn. Anders Oskarsson blev årets konditor 2016 och gör fantastiska bröd och bakverk.
Taggar: | | | |