Nathalie Green: Downshifta med guldkant

Veckans gästdebattör är Nathalie Green, marknadschef på SPP. 

LIVSVAL. Att vardagsstressen är ett hot mot folkhälsan är knappast någon nyhet, men på senare tid har det pratats allt mer om hur vi i praktiken kan förhindra den från att drabba oss. Det är framför allt två saker som brukar identifieras som vardagshetsens orsaker: jobb och konsumtion. Idag jobbar en småbarnsförälder ungefär tio timmar mer i veckan än på 1970-talet. Det beror främst på att mammorna gått upp i tid, medan papporna inte gått ner.

Vår konsumtion har också ökat i en rasande fart och vi konsumerar mer än dubbelt så mycket idag jämfört med på 70-talet. Att arbeta kan sluka enormt mycket tid och när då fritiden går åt till att konsumera och faktiskt ta hand om det vi köpt blir tiden knapp. Den konsumtionstakt vi har är dessutom inte heller förenlig med att vilja leva i ett hållbart samhälle, som vi kan lämna över i gott skick till nästa generation.

Ökad livskvalitet genom hållbara beslut
Downshifting börjar bli ett allt vanligare begrepp och handlar om att växla ned, att helt enkelt byta pengar mot tid för att få bättre livskvalitet. Att en nedväxling i form av mindre arbete och större fokus på familj, vänner och fritid skulle få många positiva konsekvenser är vi nog alla överens om. Förutom ett rikare själsligt liv får vi troligtvis även mindre medel att konsumera för. Men framför allt skulle vi få mer tid att fundera över vad som är långsiktigt hållbart både för oss själva, våra barn och världen i stort.

Men i ärlighetens namn, hur många har möjlighet eller vill ens downshifta med motivet att ”leva ett enklare liv”? För många är det inget realistiskt alternativ av rent ekonomiska skäl, även om viljan finns så måste räkningar trots allt betalas. Andra har jobb de tycker är spännande och utvecklande men som kanske skulle vara svåra att utföra på mindre än en heltidstjänst. Som det ser ut idag är helt enkelt downshifting en lyx som är få förunnat.

Alternativ downshifting
Går det då att hitta någon form av alternativ nedväxling? För det är klart att även vi som jobbar heltid förstår att konsumtionen i samhället måste minska och att vi behöver lägga mer fokus på andra värden. Att downshifta behöver kanske inte bara handla om radikala förändringar utan också om att stegvis börja tänka annorlunda.

Att fatta mer hållbara beslut och att börja fundera över viktiga värden betyder inte att du helt måste sluta shoppa kläder, lägga ned köttätandet och skippa karriären för att bara umgås med familj och vänner. Att en attitydförändring behövs är självklart men inget är svart eller vitt. Vad sägs om att vi börjar röra oss mer i gråzonen och fokuserar på vad vi kan göra, enkla förändringar i vardagslivet. Och, viktigt: Glöm inte sparandet! Genom att spara i hållbara bolag kan vi göra riktigt stor skillnad och samtidigt tjäna pengar.

Jag gör små förändringar i min vardag hela tiden och funderar på hur jag kan fatta mer hållbara beslut. Jag mår bättre av det och känner mig bättre. Dessutom vet att jag lämnar efter mig något bättre till mina barn och att jag har gjort vad jag kan för att göra skillnad. Hur tänker du?

Taggar: | | | |