syntax error

5 snabba med klubbfixaren David Edström

NÖRD. Syntax Error är nattklubben där du kan spöa polarna i Street Fighter, skjuta ankor i Duck Hunt, dansa till TV-spelsremixar, Disney-hits och C64-sids, dricka öl och klä upp dig i din senaste cosplay-kreation utan att få konstiga blickar. Eller varför inte bara bygga jättehöga Jenga-torn och argumentera för vem som är den bästa Star Trek-kaptenen? Oavsett vad som drar kan du räkna med att träffa likasinnade på Syntax Error menar David Edström, DJ och klubbarrangör på en av Stockholms trevligaste nattklubbar.

Vem: David Edström, DJ och arrangör av Klubben Syntax Error – en nattklubb för nördar
Identifierade sig själv som nörd: Som Jon Edlund skulle sagt: Jag var nörd innan det blev coolt!
Bästa låtlista: Den här!

 1.  Varifrån fick ni idén att starta Syntax Error?
  Det började med två killar och en laptop, på Söderkällaren en kväll 2002, som tyckte att det verkade som en bra idé att spela musik från spelen Doom och Command & Conquer på krogen. De hade uppenbarligen rätt och konceptet flyttade vidare till Grottan, som de flesta minns från Syntax Errors tidiga år. Numera huserar vi på H62 på Hornsgatan.
 2. Hur skiljer ni er från en vanlig nattklubb?
  Syntax Error är som vi brukar säga, ”en klubb av nördar, för nördar”. Ett ställe där inga specialintressen ses som konstiga utan uppmuntras. Vi vill skapa en gemensam träffpunkt för likasinnade, i en atmosfär som känns avspänd och inte så ”gruffig” som det annars kan kännas i krogvärlden. Att det känns ”som hemma”. Rent praktiskt är Syntax Error en nattklubb, där du kan träffa och umgås med andra nördar, spela tv-spel på våra många uppställda spelstationer och dansa till nördig musik. Musiken vi spelar är bl.a. Tv-spelsmusik, soundtracks från filmer/tv-serier, chiptunes, musik från demoscenen, musik relaterad till internetkultur/memes, eurodisco och en hel del disney-hits.
 3. Ni har tydligt riktat in er på målgruppen nördar –  vem är en nörd? Och hur kvalificerar man sig för en inbjudan till er klubb?
  För mig är en nörd en person med ett specialintresse som hen brinner starkt för. Jag anser inte att ordet har kvar den negativa klang det tidigare haft, många kan istället känna stolthet i att vara “nörd” inom sitt specialintresse. Det finns dock fortfarande väldigt mycket fördomar om hur man är som nörd och vad som kännetecknar en ”nörd”. Detta går dock åt båda hållen, kvinnor har ofta extremt mycket uppförsbacke när det kommer till att bli accepterad i ”nördkretsar”. De måste inte alltför sällan bevisa att de är ”äkta” nördar, något som deras manliga motsvarighet aldrig utsätts för. Detta blir extra tydligt i gaming-världen som fortfarande genomsyras av en extremt grabbig jargong och i många fall, ett starkt förakt mot kvinnliga gamers. Här måste krafttag tas, av män, för att vi ska börja närma oss någon typ av jämställdhet. Oavsett hur man väljer att definiera ordet “nörd” så är alla välkomna på Syntax Error, nörd eller ej.
 4. Finns det några som inte släpps in på er klubb?
  Minderåriga. Eftersom det är en krog med utskänkningstillstånd är det naturligtvis 18-årsgräns. Utöver det är alla lika välkomna.
 1. Berätta om ditt bästa minne.
  Det är svårt att välja ut ett enda minne från totalt 15 år. Jag har många fantastiska minnen från livespelningar av några av mina personliga dröm-bokningar som till exempel Dubmood, Dunderpatrullen, Powerplay, Shirobon, FantomenK, Bossfight och Thermostatic för att nämna några. Ett mycket nostalgiskt minne är också såklart premiärkvällen av Syntax Error på Söderkällaren. Detta var innan jag var med som arrangör, jag var där som besökare och var helt lyrisk över att få höra min favorit-spelmusik på krogen och fem år senare hoppade jag på arrangörs-tåget!