richard juhlin

Moa Gürbüzer har gjort världens bästa alkoholfria champagne

NYÅRSFEST. Ungdomar dricker allt mindre, och alkoholdebuterar allt senare. Och på systemet går försäljningen av alkoholfria alternativ uppåt. För fest måste inte betyda berusad, och nykter betyder inte tråkig. Vi måste ändra på det normala, där frågan med eller utan kommer naturligt, och där ingen reagerar om du svarar utan. Det är Moa Gürbüzer vision. 

Moa är grundare av MRG Wines som står bakom den populära alkoholfria champagnen Richard Juhlin.

Vem: Moa Gurbuzer

Gör: Producerar världens godaste alkoholfria champagne

 1. Vad är det med alkoholfritt och Sverige, varför är/har det varit en så känslig grej?
  Ofta anses man vara tråkig och inte kunna dela samma firandekänsla som de andra. Att dricka alkoholfritt är helt enkelt inte lika accepterat och man måste oftast ha en anledning för att säga nej, när många nog skulle tycka att det är skönt att kunna säga nej utan att behöva förklara.
 2. På bara fyra år har du startat ett företag som idag omsätter drygt 16 miljoner och har fyra anställda. Vad är hemligheten?
  För mig handlar det om att ha klara och tydliga mål, med värderingar som betjänar och betonar nyttan för individen. Men även att lösa problem för det samhälle vi lever i.  Allt jag gör sker med brinnande passion och då blir det som ett tåg som inte går att stoppa, det bara rullar på och det gäller att rälsen är underhållen. Sedan är det en bonus om utsikten är fantastisk, för att lägga fram det metaforiskt.
 3. Har du lyckats åstadkomma någon förändring tror du?
  Jag har öppnat upp för att alkoholfri champagne kan vara minst lika god som ett alkoholhaltigt alternativ, om inte godare enligt mig!
 4. Hur ser det ut om tio år?
  Oj, många tankar där! ”Vill du ha Champagne med eller utan alkohol?” kommer att vara den normala frågan att få. Som när du får frågan om du vill ha kaffet med eller utan mjölk. Sen har jag givetvis fått bygga världens största flaska som barn fått stoppa sina tankar i, en stilla påminnelse om att de är vår framtid och vi måste tänka på det. Att MRG WINES finns på ställen som även är avsides så alla får avnjuta vårt goda alkoholfria vin.
 5. Om man ska vara nyårsvärd, vad ska man tänka på för att få en så lyckad fest som möjligt?
  Ingen stress, handla i god tid, bestäm vad du ska äta och vad du ska servera för dryck. Duka bordet kvällen innan, eller det första du gör på morgonen. Inget är så bra som god planering, då kan du lättare njuta av dina gäster, samtalen och den goda maten och inte minst det alkoholfria bubblet! Kyl drycken i tid och ha bra musik förberedd. Sen är partyhatt och glitter aldrig fel på nyårsafton!