• förort

    Utsikt över dimman och Baggensfjärden från Artipelag. Foto: Artipelag.

  • Förort

    Foajén och fiket på Artipelag. Foto Björn Lofterud.

  • Förort

    Artipelags vecka glasfasad, med odling på taket. Foto: Andres Fredriksen.

Mot förorten!

MATFOLK. Med dyra lokalhyror i city öppnas fler och fler coola restauranger utanför huvudstadens tullar. Vi listar några av de krogar som är mer än värda ett besök. Här kommer förorten!

Cottinos Skafferi
Det finns många anledningar att äta på Cottinos Skafferi i Bromma. En urban lanthandel och restaurang, som bland annat säljer goda ostar från både Italien och små svenska ysterier. För köttälskaren hittar du KRAV-märkt från Upplandsbonden i köttdisken och i bageriet kan du köpa med dig nybakta frallor. Här serveras både frukost, fika, lunch och middag. Med flera vegetariska alternativ finns det något för alla!

Matateljén
I Gamla Enskede hittar du denna pärla med stora fönster ut mot gatan. Det är gänget bakom skärgårdsrestaurangen Svartsö krog som öppnat denna kombinerade deli, café och restaurang där man försöker hålla ett levande sortiment som varierar efter tillgång och säsong. Som restaurang får grönsakerna stå i rampljuset med köttet som tillbehör direkt från delikatessdisken.

Asplund
I ett vackert 30-talshus i Solna ligger restaurang Asplund som tagit sitt namn från husets arkitekt – legendariska Gunnar Asplund. Kändiskrögaren Fredrik Eriksson står för maten med influenser från stora delar av världen, såsom Asien och Europa med fokus på råvaror som gärna odlas nära och efter säsong.

Landet
Välkända Restaurang Landet vid Telefonplan har varit ett säkert kort sedan det öppnade år 2005. Sedan dess har området omkring utvecklats i snabb takt till en av Stockholms mest attraktiva förorter för utflyttade Södermalmsbor – delvis tack vare denna institution som länge lockat med sin populära musikscen och goda mat. Med Konstfack som granne har man också smart nog fått hjälp av konsteleverna till interiören.

Artipelag
Konstutställning, skärgårdspromenad och middag. På Artipelag ute på Värmdö går det att tillbringa en hel eftermiddag. Den arkitektritade konsthallen rymmer både restaurang och café omgiven av vatten, klippor och tallar i drömmig skärgårdsmiljö. Här finns två restauranger, både med stort intresse för närproducerade och ekologiska råvaror. På husets tredje våning ligger den ambitiösa restaurangen Artipelag i internationell klass. Med utsikt över Baggensfjärden får man en vacker vy året om.

Taggar: | | | |