• Rasmus håller koll på varenda person som kommer in genom dörren, och vet alltid vems tur det är.

  • Rasmus och Fritjof har besökt nästan alla de gårdar de köpt kött ifrån.

  • Utöver att ha läst Håkan Fällmans bok har både Rasmus och Fritjof gått kurser i kötthantering.

  • - Himmelskt, det här var otroligt gott, berättar Pelle Conradi som just ätit en korv med spenatröra och coleslaw.

  • Rasmus och Fritjof vill att deras köttbutik ska vara en plats där kunderna kan känna sig hemma.

  • - Det blir inte så mycket sömn, men än så länge är det så roligt att det går ändå, säger Rasmus och Fritjof.

  • I butiken finns det även väl utvalda tillbehör att köpa till köttet.

  • - Det är fantastiskt att få vara så nära alla beslut hela tiden, och vi lär oss nya saker varje dag, säger Rasmus.

  • Det kommer och går kunder hela tiden, någon sätter sig ner för att ta en öl och flera börjar prata med varandra.

  • Namnet Lennart och Bror är taget från ägarnas egna mellannamn. - Vi tyckte helt enkelt att det var snyggare än våra förstanamn, säger Rasmus.

Lennart och Bror öppnade köttbutiken de själva saknade

Om kvalitén inte finns, finns ingenting. Därför åker Rasmus och Fritijof till köttleverantören nästan varje morgon klockan sex och väljer ut det kött de vill ha i sin butik.

– Våra kunder ställer höga krav och vi måste ha historien klar för oss innan vi börjar sälja något.

Det är fredagseftermiddag och trångt i butiken i Vasastan. Någon knackar Rasmus på axeln och frågar om en biff, en leverans kommer in genom dörren och Fritjof serverar en korv till en hungrig gäst. Rasmus Lennart Ek och Fritjof Bror Andersson är kötthandlare. När de upptäckte att den köttbutik de själva ville handla i inte fanns började de fundera på orsaken. Rasmus och Fritjof ville fråga, vara nyfikna och diskutera sin middag ihop med den som visste bäst. De fick en idé och tog snabbt kontakt med Håkan Fällman, en legend inom köttbranschen.

– Vi skickade iväg ett mail och frågade om han ville ta ett möte. Efter det mötet gick vi med väldigt lätta steg. Han höll med om att det saknades något och tyckte att vi skulle satsa, säger Rasmus.

Vågade satsa
De funderade på om det skulle vara en dum idé att satsa på drömmen när de inte ens kom från livsmedelsbranschen. Rasmus är låtskrivare och musiker, medan Fritjof är lärare. Men Håkan Fällman bad dem läsa hans bok om kött och sen bara köra. Och det gjorde de.
I sin butik på Birger Jarlsgatan i Stockholm säljer de kött de tror på, kött de vet historien om och kött de är säkra på kommer falla kunden i smaken. Kunderna kan fråga om allt, och helst ska alla känna sig som stammisar.

– Bland det bästa med det här är ju alla människor som kommer hit gång på gång, och som man lär känna, säger Rasmus.

Mer än en butik
Kunderna står i rader framför köttdisken och pratar. En herre i mörk rock visar upp en bild på den utsökta och gigantiska fläskkotlett han och hans fru delade på för några veckor sedan. Köpt här hos Lennart och Bror såklart. Hit återvänder man om man en gång kommit hit menar han. Inte bara för att köpa kött utan också för att ta en öl och äta något i den lilla bardelen. Med betoning på liten i och för sig, men det är precis så ägarna och kunderna vill ha det.

Namn:  Rasmus Lennart Ek och Fritjof Bror Andersson

Gör: Kötthandlare

I butiken: Kött till högsta kvalité, vilket ofta är närproducerat och ekologiskt. Rasmus och Fritjof har hälsat på de flesta av de bönder de köper ifrån.
I baren: Dryck och enklare tilltugg vid stora bord mitt i butiken.
Mer info: www.lennartochbror.se
Taggar: | | |