Fem snabba med Gunhild Stordalen

FEM SNABBA. Gunhild Stordalen vill, tillsammans med sin man Petter Stordalens hotellkedja och sina stiftelser, göra näringslivet mer hållbart och klimatsmart. Stiftelsen EAT, som syftar till en mer hälsosam och hållbar global mathållning, höll konferens i Stockholm den 1 och 2 juni. ”Året 2015 är ett gyllene tillfälle som vi inte kan låta passera. 2015 är det år då FN definierar sina nya mål för hållbar utveckling. 2015 är året då ledare träffas i Paris för att enas om ett bindande mål på koldioxidutsläpp. Och 2015 kan bli året då flera av våra ekosystem når sina tipping points”, sa Gunhild under EATs konferens.

Hon refererade också till sin kamp med bindvävssjukdomen, systemisk skleros, och berättade att hon är samma person som före sjukdomen, men med en viktig skillnad: ”Jag har behållit det där ettåriga perspektivet. Att jag kanske bara hade ett år på mig att bidra till en positiv förändring i världen. Så lura er inte att tro att ni har en livstid framför er.”

Namn: Gunhild A. Stordalen
Familj: Gift med Petter A. Stordalen, 3 bonusbarn och schäferhunden ”Öbbe”
Sommarplaner: Visby under Almedalsveckan och därefter åka till Sørlandet med Petter och familjen.

1. Du är utbildad läkare som valde att rädda klimatet. Varifrån kommer ditt djupa engagemang att rädda världen?
Jag växte upp på en liten gård med djuren som mina bästa vänner. Mina föräldrar var mycket friluftsengagerade och tog tidigt mig och mina syskon ut på tur och lärde oss allt om djur, växter, ekosystem och hur miljöförstöringen orsakas av föroreningar. Jag minns att jag hade mardrömmar om hålet i ozonskiktet som växte och hur vi människor förstörde både för oss själva och för djuren. Men mamma tröstade mig och sade att vi skulle lösa miljöproblemen, om vi bara insåg allvaret och började göra något åt det. När jag var sju år arrangerade jag basarer på den lokala butiken för att samla in pengar till regnskogen och organiserade demonstrationer längs landsvägar. Det fanns inte många barn i grannskapet, så tåget var inte långt, men vi hade stora plakat med texten ”Anti Forurensning”. Det var knappt någon som såg oss, men jag var övertygad om att vi gjort en skillnad.

2. Du tog tidigt i livet fasta på din mammas ord att ”ingen kan göra allt, men alla kan göra något”. Vad är dina tre bästa tips på små val i vardagen som gör stor skillnad i längden?

  • Ät mindre kött och mer växter; något av det bästa och enklaste du kan göra för din hälsa och för planeten!
  • Välj mindre tallrikar för att ”nudge” dig själv att äta en mer rimlig portionsstorlek; du kommer både att kasta mindre mat och märka det på din     midja.
  • Gå, cykla och spring till bussen när du kan – och ta trapporna i stället för hissen, det ger hälsofördelar och minskar utsläppen av växthusgaser.

3. Kan 9 miljarder människor få mättade munnar och går det utan att världen går under?
Ja, vi kan föda 2 miljarder fler människor, men inte utan åtgärder på både produktions- och konsumtionssidan. Upp till hälften av all mat kastas eller förstörs, och resten är ojämnt fördelat mellan rika och fattiga länder. Köttindustrin står för 15 procent av de globala utsläppen av växthusgaser, och kräver mark och färskvattenresurser. Grovt räknat krävs samma landområde för 100 vegetarianer som för 10 köttätare. Med andra ord måste vi äta mer växtbaserad kost, längre ner i näringskedjan samt producera livsmedel mer effektivt och slösa mindre. Dessutom måste vi också söka efter nya proteinkällor, såsom insekter och sjögräs. Jag tror starkt på Den blå revolutionen; havet har en enorm potential för att producera mat för en växande befolkning, men det måste ske på ett hållbart sätt. Några av de primära långsiktiga målen för EAT är att komma med årliga uppdaterade riktlinjer för kosthållning och livsmedelsproduktion, som är hållbara i global skala men som kan anpassas till olika nationella förhållanden.

4. Kan alla ha råd att köpa mat som kommer från gladare djur?
Ja, men det kräver att vi som konsumenter i västvärlden accepterar att äta mindre kött, av bättre kvalitet. Även kött kan vara en del av en hälsosam kost, men vi i västvärlden äter nästan dubbelt så mycket rött och processat kött än den mängd som rekommenderas av hälsovårdsmyndigheterna. Det leder till ökad risk för livsstilssjukdomar, fetma och för tidig död. Samtidigt är köttindustrin en klimat- och miljöbov.

5. Vad är lyx för dig?
Lyx för mig är att stänga av min mobiltelefon och lägga undan lap topen, öppna en flaska vin och äta middag med Petter hemma i köket.

Taggar: |