• article22

  • article22

    Fotomodell Angela Lindvall i sina smycken från Article22. Foto: Ben Draper.

  • article22

    Emma Watson i örhängen från Article 22.

Från bomb till världsomtalat smycke

FASHION. Svårt att få till julklapparna? Smycken är ofta uppskattade gåvor, som dessutom håller länge. Article 22 är skapade av efterlämnat krigsmaterial i Laos, av hantverkare på plats, och säljs över hela världen. Smyckena har fått stor uppmärksamhet av modemagasin, och kändisar som skådespelaren Emma Watson.

Laos jordbruksmarker bär fortfarande på oförglömliga påminnelser från inbördeskriget mellan 1964-1973. Den amerikanska regeringen ville motverka den kommunistiska oppositionen och släppte 264 miljoner bomber över landet till fördel för den sittande regimen. Detta gör Laos till det mest bombade landet per capita, i världen. 80 miljoner av bomberna detonerade aldrig, och ligger därför kvar i jordbruksmarkerna som dödsfällor.

All metall är insamlad av professionella bombgrupper och utbildning sker i samarbete med MAG, Mines Advisory Group. När du köper smyckena bidrar du alltså till att rensa bort bomberna från landet, ge hantverkare jobb och sprida kunskap om historien. Win-win, när den är som bäst.

I Sverige kan du köpa smyckena hos ECHO of Gothenburg, eller via Article 22s hemsida.