• Ring från Michael Weggenmann

Diamond Foundry – när konstgjort trumfar naturligt

NOTIS. Att diamanter varar för evigt och dessutom sägs vara en flickas bästa vän har väl knappast gått någon förbi. De glittriga stenarna har med historien kommit att bli en av våra tydligaste markörer för status och uppskattning. Men det är kanske inte heller så konstigt om man samtidigt tänker på att det faktiskt tagit naturen X antal miljoner år att pressa fram de sällsynta kolbitarna. Inte undra på att de är både dyra och eftertraktade.

Den största nackdelen för köparen handlar dock inte om priset utan om att industrin länge dragits med en väldigt smutsig historia. Detta föranledde grundarna för Diamond Foundry att se sig om efter en bättre lösning. Trött på business as usual ville man helt enkelt utmana industrin och skapa en alternativ väg från ’gruvan till fingret’. Resultatet, efter år av studier och experiment, blev diamanter som idag kultiveras fram i laboratorier under extrem hetta och tryck. Processen går till så att man använder en tunn flisa av en naturdiamant som man sedan bygger på, lager för lager, med nya kolatomer. På så sätt utvidgar man den ursprungliga diamantens unika kristallstruktur tills den vuxit till lämplig storlek, och därefter kan flisan av naturdiamant avlägsnas för att återvändas i skapandet av nya diamanter. Den kultiverade diamanten man får ut garanteras därmed vara 100% ren och samtidigt helt fri från kopplingar till de problem som uppstår för människor och miljö i samband med gruvdrift. På Diamond Foundry använder man sig dessutom enbart av solenergi i tillverkningen vilket gör att man kan skryta med ett ekologiskt fotavtryck efter produktion som är nära nog noll.

De nya så kallade ”ekodiamanterna” har redan blivit hett omtalade på marknaden. Senast in bland investerarna hos Diamond Foundry är ingen mindre än Leonardo Di Caprio som valde att annonsera sitt nya intresse i juvelindustrin på Facebook med orden:

“I’m proud to invest in Diamond Foundry—a company that is reducing the human and environmental toll of the diamond industry—by sustainably culturing diamonds without the destructive use of mining.”

Vill du likt Leonardo också sätta en ekodiamant på fingret kan du spana in:

Diamond Foundry

Billiant Earth

Pure Grown Diamonds

 

Taggar: | |