Fem snabba med Sofia Falk

FEM SNABBA. Sofia Falk är före detta underrättelseagenten och entreprenören som utmanar storbolagen att i lönsamhetens namn bereda plats för mer oliktänkande. Hon gör det inte för att vara snäll. Hon gör det för att det är väsentligt för bolagens överlevnad.

Namn: Sofia Falk
Familj: Maken Harry, dottern Selma, sonen Otis och två katter
Jobb: VD och grundare Wiminvest, en av initiativtagarna till Battle Of The Numbers, Kreatör och processledare för Axel Johnsons mångfaldsprojekt Axelerate
Fritidsintressen: Tävlar i Triathlon Olympisk distans, vågsurfar vinter och sommar och springer leriga hinderlopp på hösten
Tror på: Marknaden
Senaste bok: Think Like a Freak av Steven D. Levitt & Stephen J. Dubner

1. Du är en stark företrädare för mångfald och jämställdhet i näringslivet. Var kommer engagemanget ifrån?
Det kommer egentligen från en frustration som började när jag gjorde lumpen på Försvarets Tolk- och Underrättelseskola. Under min tjänstgöring i Kosovo och Bogotá märkte jag att jag inte kunde vara mig själv och få utlopp för 100% av min potential. När jag sedan fortsatte i det civila som krishanteringskonsult i hopp om att det skulle vara bättre märkte jag att det såg precis likadant ut. Även om det fanns fler kvinnor än i Försvarsmakten så var cheferna män och chefsrollen var formad för att passa dem.

2. Du är en av initiativtagarna till ”Battle of the Numbers” som inte bara utmanade storbolagen att öka andelen operativa kvinnor på chefsroller, du krävde även att chefsrollen skulle förändras.  Hur gick det, blev det någon förändring?
Utan tvekan. 10 av Sveriges största börsbolag med VD i spetsen har visat att jämställdhet inte längre är en mjuk fråga som är trevlig att ha på plats i diverse planer. De har visat att jämställdhet i högsta grad är mätbart och kritiskt för bolagets överlevnad och globala konkurrenskraft.

I princip alla bolag har på mycket kort tid ökat andelen kvinnor på operativa positioner och hittat nya kreativa sätt att tänka för att åstadkomma det. Och många ser redan effekter av hur det har påverkat och förbättrat både affär och arbetsgruppers välmående. De har hittat en större kompetenspool av medarbetare och stärkt sitt varumärke.

3. Bok du rekommenderar och varför?
”Tusen gånger starkare” är en ungdomsbok av Christina Herrström. Den nominerades till Augustpriset 2006. Boken handlar om Signe som är en blyg 15-årig tjej. I hennes klass är det de bråkiga killarna och den populära Mimmi som styr. När nyinflyttade Saga börjar i klassen sker en förändring, hon bryter mot de oskrivna lagarna om hur tjejer bör agera. Till en början beröms hon av lärarna för att hon tar för sig och är stark, jämfört med de andra tjejerna, men då de följer hennes exempel utbryter kaos.

Man blir så sjuuukt förbannad när man läser den och ännu mer förbannad när man ser filmen. Extra arg blir jag eftersom jag vet att verkligheten är värre än fiktionen. Men det får mig att fortsätta driva och engagera andra att skapa den systemförändring som behöver ske både i våra största globala svenska bolag och i huvudena på cheferna som jobbar där.

4Vad är lyx för dig?
Mitt jobb är lyxigt. Att varje dag kunna påverka VD:ar, ledningsgrupper och chefer i stora globala organisationer att skapa en arbetsmiljö där alla kan nå sin fulla potential är otroligt tillfredsställande. En stor del av tiden är jag både hatad, ifrågasatt och kritiserad. Men när det glittrar i ögonen hos kvinnor som förstår att de har ett högt marknadsvärde för bolaget de arbetar för får jag gåshud.

5. Du har en måltid kvar, vem tar du med dig och vart går ni?
Min dotter Selma (idag 5 år) när hon har fyllt 35. Vi åker via Miami och hämtar upp Beyoncé och åker tillsammans till ålderdomshemmet där den före detta presidenten Hillary Clinton bor. Vi käkar tapas, dricker snordyrt gott rött vin och förundras över hur världen såg ut 2015.

Taggar: | |