• Budapest

  Budaslottet i Budapest är en enorm skapelse och del av Världsarvet. Det tronar vid floden Donau, mitt i staden. Foto: Zoltan Tasi/Unsplash.

 • Österrike, resa

  Solen går långsamt upp över de österrikiska alperna i Ebensee. Foto: Simon Matzinger/Unsplash.

 • Hamburg, resa

  I de gamla fabrikerna i Hamburg tillverkas fortfarande mattor.

 • Södertälje, resa

  Lyssna, hör du träden stilla viska? I Sörmland finns det många vackra leder, med utgångspunkt i Södertälje. Foto: Kiwihug/Unsplash.

Såhär vill vi resa 2018

RESTREND. Ska du på en kompisresa, kolla in nya resmål med virtuell verklighet eller träna på semestern? Coolt, då är du en trendsetter! De här är nämligen några av de trender som resesajten Booking.com ser kommer bli stora under 2018. Vi kommer också leta inspiration i populärkulturen, bland musik, serier, böcker och inte minst film. Här är fem av trenderna som vi gillar lite extra!

”Populärkulturella pilgrimsresor”- Nu blir favoritserien vår inspirationskälla
När Elin tar Agnes i handen, låser upp toalettdörren och med orden ”Flytta på er, nu ska vi hem och knulla” går rakt igenom horden av kids, i Lukas Moodyssons tonårsklassiker Fucking Åmål, jublade en hel tonårsgeneration. Det lilla samhället Åmål blev plötsligt en plats som alla kände till, men hur många har egentligen varit där? Vi tar tåget till Dalslands världskändis, där ca 10 000 människor bor. Här går vi på landets största bluesfestival, med storartister från hela världen. Festivalen går av stapeln 12–15 juli 2018 och är den 27:e i ordningen.

”Gå dig till bättre hälsa – trenden med hälsoresor är fortsatt stark
Här slår vi ihop vandringstrenden med ännu en populärkulturell pilgrimsresa. Med Sverrir Gudnarsson i huvudrollen blev 2017 års storfilm Borg en hit, och Björn Borg blev mer än aktuell igen. Många känner nog till den gamla garageporten som han övade slag mot vid sitt gamla bostadshus i Södertälje där han växte upp. Porten har avlägsnats och sålts i omgångar, men är nu tillbaka i Södertälje kommuns ägo. För tillfället går det inte att se den någonstans men vi tar ändå pendeln till Borgs hemstad, insuper atmosfären och käkar en bit mat innan vi beger oss ut i naturen, mot Sörmlands vackra leder. På destination Södertälje har de samlat en lista på olika vandringsleder.

”Bo som en lokalbo– Semesterbostädernas år är här
Under 2018 vill vi lära oss ännu mer om platsen vi åker till, och vi vill lära oss från de som bor på orten. Vi tar nattåget till Jokkmokk och besöker den legendariska Jokkmoks marknad, ser midvinternattens stjärnhimmel omsluta den lilla staden norr om polcirkeln och bor såklart hemma hos någon som verkligen kan stället. Kanske hos Boendet Sitojaure som går att finna hos Airbnb? Här bor vi hos en samisk familj som bjuder in till sitt hem. En måltid ingår.

”Från dröm till verklighet45% av resenärerna har en lista med drömresor
2018 är året då vi drömmer stort och faktiskt också ser till att göra verklighet av våra drömmar. Sapir drömmer om den stora tågluffen genom Europa. Alper, arkitektur, bad och kultur i en underbar blandning. Vi börjar med Hamburg, staden som toppar Momondos lista över bästa weekendstäderna för 2018. Här njuter vi av arkitektur och går i den 426 meter långa Elbetunneln som förbinder stadskärnan med Steinwerder på andra sidan floden Die Elbe. Vi reser sedan vidare ner mot österrikiska alperna och lägger ett par dagar på att vandra. Utsikten är att dö för! Efter det här behöver vi vila fötterna och tar tåget mot Budapest där vi bor på Gold Hotel, njuter fantastisk mat på Koleves och badar tills vi ser ut som russin på klassiska Gellert Thermal Spa, där vi badar termalbad i 37-gradiga pooler. Kanske åker vi aldrig hem igen.

”Nostalgiska resorNu vill vi återuppleva favoritresmål från barndomen
Vi sätter oss på tåget igen och styr kosan Amsterdam, staden som erbjuder magisk arkitektur, fantastiska restauranger och oändligt välkomnande cykelbanor. Vi hyr såklart en hoj och upplever staden från sadeln. Sen börjar den nostalgiska resan för Sapir, för vi var ju här våren 2015 och träffade en hel rad inspirerande människor! Vi börjar med att äta middag på The Dutch Weedburger. Sen letar vi reda på en öppen bänk via bänkkollektivet. Här hänger vi en stund och umgås med andra som kommer förbi. Sen hoppar vi på cykeln igen och tar oss ut i Amsterdamsnatten i jakt på regnöl. Minns ni? Ölen gjord på regnvatten! Sen somnar vi gott på Concious Hotel vid Vondelpark. Det ligger faktiskt så nära parken att du enligt hotellet ”kan höra ekorrarna drömma”. Vilket resmål från din barndom, vill du återuppleva?

Taggar: | |