• Det veganska materialet går att använda som ett alternativ till läder, exempelvis för att göra ett armband. veganskt

    Det veganska materialet går att använda som ett alternativ till läder, exempelvis för att göra ett armband.

  • Materialet kan göras i olika hårdhetsgrader, och är mer motståndskraftigt än cement. veganskt

    Materialet kan göras i olika hårdhetsgrader, och är mer motståndskraftigt än cement.

  • Det veganska, läderliknande materialet framställs av sporer från svamp. veganskt

    Det veganska, läderliknande materialet framställs av sporer från svamp.

Här är framtidens förnybara multimaterial

INNOVATION. Säger man ordet svamp, tänker nog många på kantarellmackor och skogspromenader. Att associationerna går mot väskor och skor är kanske inte lika vanligt – men företaget Mycoworks är på god väg att ändra på det.

Mycel är den vegetativa delen hos svampar, bestående av tunna trådar som växer under jorden över hela planeten som ett jättelikt nätverk. Odlas det på rätt sätt och kombineras med spill från jordbruket får man fram ett material som till utseende och känsla liknar skinn från djur. Ett icke-animaliskt alternativ som kräver mindre energi att framställa, är helt förnybart och 100 procent komposterbart.

San Francisco-baserade företaget Mycoworks har sedan 2013 samarbetat med designers och producenter för att skapa produktprototyper och utforska olika användningsområden. Och det verkar finnas många områden för mycel. Materialet går nämligen att framställa i olika hårdhetsgrader till ett material som är robust eller flexibelt, tungt eller lätt.

Det kan formas till tegelstenar eller så att det liknar ett tunt skinn, exempelvis till en handväska. Materialet är mer motståndskraftig än cement. Nu ligger fokus på att få igång produktion i större skala för att kunna få ner priset och öka tillgången.

Mycoworks grundare, Phil Ross och Sofia Wang, arbetar tillsammans med ett team av konstnärer, biologer och svampspecialister för att visa potentialen av det förnybara multimaterialet.